Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 2,5 δισ. για ΑΠΕ στα νησιά

Έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 2.400 MW φέρνουν τα υποβρύχια καλώδια σύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Ποια είναι τα σχέδια ανά νησιωτική περιφέρεια. Πότε θα ολοκληρωθούν.

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 2,5 δισ. για ΑΠΕ στα νησιά

Τον δρόμο της ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου έργων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 2.400 MW ανοίγει το 10ετές πλάνο ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2021-2030.

Το παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Μάνος Μανουσάκης στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το τελικό κείμενο των επενδυτικών έργων του ΑΔΜΗΕ εστάλη προς έγκριση στη ΡΑΕ.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων του 10ετούς προγράμματος ανάπτυξης ΕΣΜΗΕ είναι στα 4,3 δισ. ευρώ, με το 80% να αφορά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών του Αιγαίου μέχρι το 2030.

Οι επενδύσεις αυτές για τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, πέρα από την επάρκεια και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού των νησιών, τα οποία μέχρι τώρα ηλεκτροδοτούνται από τις ακριβές και ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ που καίνε ντίζελ, δίνουν χώρο για την ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ, τα οποία θα εκμεταλλευτούν το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό για να παράγουν καθαρή ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ παρουσιάζεται το περιθώριο ανάπτυξης έργων ΑΠΕ μετά την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ενώ παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν το ύψος των επενδύσεων περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ.

Κυκλάδες

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων βρίσκεται στη δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με τη Μύκονο. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει περί τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Η τρίτη φάση προβλέπει την πόντιση δεύτερου καλωδίου από το Λαύριο μέχρι τη Σύρο (τέλος του 2020) και η τέταρτη φάση αφορά  στη διασύνδεση των Νήσων της Θήρας (Σαντορίνη), της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σερίφου με το ΕΣΜΗΕ. Η διασύνδεση της Θήρας θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και των υπόλοιπων νησιών στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Κατόπιν τούτων των έργων, 10 νησιά, Άνδρος, Τήνος, Σύρος, Πάρος, Μύκονος, Νάξος, Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Σέριφος και Μήλος, θα μπορούν να υποδεχτούν ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 332 ΜW.

Κρήτη

Η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 και η δεύτερη με την Αττική στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων της πρώτης διασύνδεσης υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης έργων ΑΠΕ ισχύος 180 MW και μετά τη δεύτερη, θα προστεθούν άλλα 600 MW. Συνολικά σε συνδυασμό και με υφιστάμενες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών, η εγκατεστημένη ισχύς μπορεί να ανέλθει στα 1.080 MW.

Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο

Στα 1.030 MW μπορούν να ανέλθουν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Λήμνο, Κω, Ρόδο, Κάρπαθο και Σκύρο με την ολοκλήρωση των έργων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Δωδεκάνησων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το έργο της διασύνδεσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου αφορά τη διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της ομάδας των νησιών Λήμνου, Σκύρου, Λέσβου, Χίου (Ψαρών), Σάμου (Φούρνων - Θύμαινας), Ικαρίας και Αγαθονησίου. Το ένα άκρο της διασύνδεσης είναι στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Νέας Σάντας στο Κιλκίς και το άλλο είναι μέσω της Σκύρου στο ΚΥΤ Αλιβερίου. Τα νησιά αυτά θα διασυνδεθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Το έργο της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων αφορά τη διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της ομάδας των Νήσων του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, η οποία περιλαμβάνει τα εξής έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα: Κάρπαθος (Κάσος διασύνδεση υπό Μέση Τάση), Ρόδος (Χάλκη διασύνδεση υπό Μέση Τάση), Σύμη, Κως- Κάλυμνος (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί διασύνδεση υπό Μέση Τάση), Πάτμος και Αρκιοί (Μαράθι διασύνδεση υπό Μέση Τάση).

Το σημείο διασύνδεσης των Δωδεκάνησων με το ηπειρωτικό σύστημα θα είναι το ΚΥΤ Κορίνθου, με υποβρύχιο καλώδιο από την Κω. Τα Δωδεκάνησα επίσης θα διασυνδέονται με τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου με υποβρύχιο καλώδιο από τη Σάμο στη Χίο, ενώ συνολικά οι εργασίες για την ένωση των Δωδεκάνησων με το ΕΣΜΗΕ αναμένονται το 2027.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v