Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

'Eναρξη του Προγράμματος Ατομικής Πρώιμης Πρόσβασης ασθενών με κυστική ίνωση στη θεραπεία Trikafta

Προκειμένου κάποιος ασθενής να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα αντικειμενικά κλινικά κριτήρια που θα επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα (ή εναλλακτικά την κρισιμότητα) της κατάστασής του.

Eναρξη του Προγράμματος Ατομικής Πρώιμης Πρόσβασης ασθενών με κυστική ίνωση στη θεραπεία Trikafta

Η Εταιρεία Vertex σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, ανακοινώνει την έναρξη του Προγράμματος Ατομικής Πρώιμης Πρόσβασης ασθενών με Κυστική ‘Ινωση στη θεραπεία elxacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Trikafta), όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Η προσπάθεια για την έναρξη αυτού του προγράμματος πρώϊμης δωρεάν χορήγησης του φαρμάκου σε ασθενείς με κυστική ίνωση ξεκίνησε με προσωπική πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του θέματος. Η επίτευξη έναρξης του προγράμματος σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα κατέστη δυνατή χάριν της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας που ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες μεταξύ του Προέδρου του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Φιλίππου και της εταιρίας Vertex Pharmaceuticals, και συγκεκριμένα των εκπροσώπων της στην Ελλάδα κκ Β. Παπαμονιόδη και Π. Φωστέρη.

Οι προϋποθέσεις ένταξης των ασθενών στο πρόγραμμα θα γνωστοποιηθούν στους θεράποντες ιατρούς κατόπιν σχετικού αιτήματός τους στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το πρόγραμμα θα αφορά ασθενείς με κυστική ίνωση ηλικίας 12 ετών και άνω που είναι ομόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del ή ετερόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del και έχουν μια από τις μεταλλάξεις στο γονίδιο CFTR που χαρακτηρίζονται ως (Minimal Function) και που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και χωρίς εναλλακτική θεραπευτική επιλογή.

Προκειμένου κάποιος ασθενής να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα αντικειμενικά κλινικά κριτήρια που θα επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα (ή εναλλακτικά την κρισιμότητα) της κατάστασής του. Ο ρόλος του Προέδρου του ΕΟΦ Καθηγητή Δημήτρη Φιλίππου ήταν κομβικός τόσο στην επίτευξη αυτού του προγράμματος όσο και στην δημιουργία του μητρώου που όπως μαθαίνουμε βαίνει προς ολοκλήρωση. Πιστεύουμε ότι το παρόν πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη θεραπεία των ασθενών με κυστική ίνωση διασφαλίζοντας την πρόσβαση των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση που το χρειάζονται άμεσα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης του φαρμάκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v