Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνα-μήνα μεγαλώνει η πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής

Μετά από το θετικό ξεκίνημα του Ιανουαρίου, η πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής μεγαλώνει από μήνα σε μήνα. Τι δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, η επιδείνωση της κατάστασης μέσα στον Απρίλιο και οι επιπτώσεις από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Αναλυτικός πίνακας.

Μήνα-μήνα μεγαλώνει η πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής

Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει μήνα με τον μήνα η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή, καθώς μετά από έναν ανοδικό Ιανουάριο, ακολούθησαν το Φεβρουάριο οι επιπτώσεις από την αναστάτωση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το Μάρτιο οι παρενέργειες από την πανδημία του CONID-19 και τα σχετικά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ΕΑΕΕ), όπου η συνολική παραγωγή από το +3,7% του Ιανουαρίου, κινήθηκε στο -2,4% το πρώτο δίμηνο και στο -5,4% στο πρώτο τρίμηνο!

Μεγάλος «χαμένος» είναι ο κλάδος ζωής, καθώς πέρα από κάποιες ακυρώσεις, η αναστάτωση των διεθνών κεφαλαιαγορών έχει ωθήσει τους πελάτες να ζητούν προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν λύσεις τύπου unit-linked (τον κίνδυνο τον αναλαμβάνει ο πελάτης).

Δεύτερος μεγάλος χαμένος, είναι ο κλάδος αυτοκινήτου, η παραγωγή του οποίου υποχώρησε κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο. Επιπρόσθετα, (βλέπε σχετικό πρόσφατο δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Έξαρση ανασφάλιστων οχημάτων λόγω πανδημίας»), η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω μέσα στον Απρίλιο, ιδίως αν συνυπολογιστούν και οι κάποιες μειώσεις τιμολογίων που έλαβαν χώρα κατά το συγκεκριμένο μήνα από ορισμένες εταιρείες).

Γενικότερα, τα στοιχεία της ΕΑΕΕ φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις απόψεις στελεχών της αγοράς που παρατηρούν ότι:

α) Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρείται πολύ σημαντική μείωση της νέας παραγωγής, άλλες φορές λόγω των δυσκολιών που έχει προκαλέσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας (χρειάστηκε περίοδος προσαρμογής των ασφαλιστικών εταιρειών, των συνεργαζόμενων δικτύων τους, αλλά και των πελατών στα νέα δεδομένα) και άλλες φορές εξ’ αιτίας του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε και συνεχίζει να επικρατεί.

β) Ξεκίνησαν οι ακυρώσεις παλαιότερων συμβολαίων, τάση που μάλλον θα συνεχιστεί και κατά τους επόμενους μήνες.

γ) Ανέβηκε ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων (κάποιοι οδηγοί θεώρησαν πως δεν κινδυνεύουν να τιμωρηθούν σε περιόδους που δεν κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες τους).

δ) Επειδή η ασφαλιστική παραγωγή επηρεάζεται σημαντικά από την εκάστοτε πορεία του ΑΕΠ, αναμένεται ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν επιπτώσεις από νοικοκυριά-ελεύθερους επαγγελματίες που θα δουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται, αλλά και από ορισμένες επιχειρήσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v