Πληρωμές φόρων έγιναν αλλά... δεν φάνηκαν στο Taxis

Καθησυχάζει η ΑΑΔΕ για τις περιπτώσεις όπου οι πληρωμές φόρων όχι μόνο δεν εμφανίζονται στο σύστημα αλλά έχουν χρεωθεί και προσαυξήσεις στους φορολογούμενους. Τι έχει συμβεί.

Πληρωμές φόρων έγιναν αλλά... δεν φάνηκαν στο Taxis

Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον Απρίλιο τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, μπορεί να διαπίστωσαν ότι στο Taxisnet οι οφειλές αυτές δεν έχουν «σβήσει», αλλά αντίθετα τους έχουν χρεωθεί και προσαυξήσεις.

Αρμόδιες πηγές της ΑΑΔΕ εκπέμπουν το μήνυμα: «μην ανησυχείτε». Όσα χρήματα έχουν καταβληθεί στην εφορία θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet και οι προσαυξήσεις θα σβήσουν. Αν στο μεσοδιάστημα οι φορολογούμενοι χρειάζονται Φορολογική Ενημερότητα, μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικά ή μέσω email στη Δ.Ο.Υ τους.

Η αρρυθμία του συστήματος συνδέεται με τις παρενέργειες της πανδημίας και ειδικότερα με τις εκπτώσεις 25% που προβλέφθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στην εμπρόθεσμη πληρωμή διαφόρων φορολογικών υποχρεώσεων. Η διαδικασία προσδιορισμού των δικαιούχων της έκπτωσης έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση των πιστώσεων των καταβολών των φορολογουμένων στο Taxisnet για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εκμισθωτές ακινήτων.

Αντίστοιχο πρόβλημα είχε καταγραφεί και τον Μάρτιο, αλλά πλέον, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, η εικόνα των πληρωμών έχει αποκατασταθεί πλήρως ενώ σταδιακά τις επόμενες ημέρες θα διορθώνονται και τα φαινομενικά «λάθη» του Απριλίου. Ήδη πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων οι πληρωμές που έχουν γίνει και ακολουθούν οι πιστώσεις των καταβληθέντων ποσών για εργαζόμενους και εκμισθωτές.

Στις 28 Απριλίου, η ΑΑΔΕ είχε ανακοινώσει πως «κατόπιν παραλαβής των σχετικών αρχείων δικαιούχων από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει την πίστωση των πληρωμών των φορολογουμένων που πραγματοποιήθηκαν για τις φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου 2020. Στις περιπτώσεις όπου, για τις υποχρεώσεις Μαρτίου που υπόκεινται στην έκπτωση 25%, οι φορολογούμενοι κατέβαλαν, από τις 30 Μαρτίου και μετά, εμπρόθεσμα, ποσό μεγαλύτερο του 75% της οφειλής, το υπερβάλλον ποσό πιστώνεται αυτόματα στη δόση Απριλίου. Συνεπώς, οι φορολογούμενοι αυτοί, για να επωφεληθούν της έκπτωσης 25% της δόσης Απριλίου, αρκεί να πληρώσουν εμπρόθεσμα το ποσό που βλέπουν στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISnet, μειωμένο κατά το 25% της αρχικής οφειλής (δηλ. πριν την πίστωση του υπερβάλλοντος ποσού που καταβλήθηκε για τη δόση Μαρτίου 2020).

Παράδειγμα: Φορολογούμενος με δόσεις ρυθμίσεων ποσού 1.000 € μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020 πλήρωσε στις 31/03/2020, 1.000 € για τη δόση Μαρτίου. Με το ποσό αυτό, εξοφλείται η δόση Μαρτίου και το υπερβάλλον ποσό των 250 € (=1.000 € Χ 0,25) πιστώνεται στη δόση Απριλίου, δεδομένου ότι για την εξόφληση του Μαρτίου αρκούσε η καταβολή του 75%, ποσού δηλαδή 750 € (1.000€ Χ 0,75). Ως προς τη δόση Απριλίου 2020, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISnet εμφανίζεται ποσό 750€ (= 1.000€ - 250€), καθότι το υπερβάλλον ποσό (250€) που καταβλήθηκε για τη δόση Μαρτίου πιστώθηκε στη δόση Απριλίου. Για την εξόφληση της δόσης Απριλίου πρέπει να καταβληθεί το ποσό 500€, δηλ. η διαφορά μεταξύ της αρχικής οφειλής Μαρτίου (1.000€) μείον το υπερβάλλον της δόσης Μαρτίου (250€), μείον την έκπτωση του 25% στη δόση Απριλίου (=1.000€ Χ 0,25)».

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v