Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπόριο: Οι διαφορετικές ταχύτητες και το πρώτο «ταμείο»

Πώς κινήθηκε η επισκεψιμότητα την πρώτη μέρα λειτουργίας της αγοράς. Το παράδοξο «μερικής» λειτουργίας γνωστών αλυσίδων με πολλαπλούς ΚΑΔ και η απογοητευτική εικόνα της μικρής λιανικής.

Εμπόριο: Οι διαφορετικές ταχύτητες και το πρώτο «ταμείο»

Θετική χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς η επισκεψιμότητα στα εν λειτουργία καταστήματα κατά την πρώτη μέρα χαλάρωσης των μέτρων, ωστόσο, μένει να φανεί στο «ταμείο» η καταναλωτική διάθεση.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, οι μεγάλοι της λιανικής έχουν εφαρμόσει ήδη μεικτά μοντέλα ψηφιακού και φυσικού ελέγχου της εισροής και εκροής πελατών, ενώ παρέχουν μέτρα προστασίας στους καταναλωτές, αν οι τελευταίοι το επιθυμούν.

Το άνοιγμα του 10% της λιανικής και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια κ.λπ.) που έγινε χθες δεν είχε την ίδια διαβάθμιση ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Μεμονωμένες μικρές επιχειρήσεις άνοιξαν χωρίς την προσδοκώμενη προσέλευση, ενώ αρκετές εξ αυτών, παρότι είχαν το δικαίωμα να ανοίξουν, απλώς προετοιμάζονται προκειμένου να ξεκινήσουν στις 11 Μαΐου, με το υπόλοιπο τμήμα της λιανικής. Εξαίρεση φυσικά τα κομμωτήρια που οι πελάτες έχουν κλείσει ραντεβού για μετά από αρκετές ημέρες. Με βάση τους υπολογισμούς του ΥΠΑΝ, τότε αναμένεται να επαναλειτουργήσουν επιπλέον 65.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 150.000 εργαζόμενους.

Η επαναλειτουργία της αγοράς είχε ωστόσο σήμερα και σημαντικούς «ανορθολογισμούς», καθώς δίκτυα λιανικής άνοιξαν προκειμένου να εξυπηρετήσουν αγορές ηλεκτρονικών ειδών (π.χ. Κωτσόβολος), αλλά δεν δύνανται να προχωρήσουν σε πωλήσεις λευκών ή μαύρων συσκευών πριν τις 11 Μαΐου, οπότε έχει οριστεί βάσει ΚΑΔ η λειτουργία αυτής της δραστηριότητας.

Σύγχυση για πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα

Σημειώνεται, δε, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να λειτουργήσουν πολυκαταστήματα όπως π.χ. τα Notos Com, ενώ την ίδια στιγμή, άλλες επιχειρήσεις αντίστοιχου είδους θα παραμείνουν κλειστές, δεδομένου ότι ανήκουν χωροταξικά σε δομές που χαρακτηρίζονται «εμπορικά κέντρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το ΥΠΑΝ επανεξετάζει το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας διαφόρων δομών του εμπορίου, καθώς η απόσταση μεταξύ 11ης Μαΐου και 1ης Ιουνίου μοιάζει «αβυσσαλέα», σε μια αγορά που παλεύει να ισορροπήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας, ενώ καθοριστικός παράγοντας για το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα θα είναι η εξέλιξη των κρουσμάτων στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v