Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια μέτρα έρχονται τώρα στις εργασιακές σχέσεις

Οι αναστολές συμβάσεων λήγουν. Νέα δεδομένα για εκ περιτροπής εργασία και συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τι πρέπει να προσέχουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Τι ισχύει για τις απολύσεις. Οι τελευταίες αιτήσεις και πληρωμές €800.

Ποια μέτρα έρχονται τώρα στις εργασιακές σχέσεις

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στη μισθωτή απασχόληση, καθώς μέχρι τις 25 Μαΐου αναμένεται να αρθούν οι απαγορεύσεις λειτουργίας περισσότερων από 77.000 επιχειρήσεων, που απασχολούν πάνω από 300.000 εργαζόμενους.

Η φάση των αναστολών στις συμβάσεις βαίνει προς ολοκλήρωση και πλέον, στο προσκήνιο έρχεται το μέτρο της νέας, εκ περιτροπής απασχόλησης, που επιτρέπει στον εργοδότη να εφαρμόζει μονομερώς σύστημα εργασίας 2 εβδομάδων τον μήνα με μισό μισθό. Μέχρι, δε, η κυβέρνηση ανακοινώσει τη στήριξη της εργασίας, σε περίπτωση μετατροπής των συμβάσεων σε εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης, με επιδότηση μέρους των απωλειών για τον μισθωτό και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του πολυδιαφημισμένου μεν, στα χαρτιά δε, προγράμματος SURE, επιχειρήσεις και εργοδότες έχουν στη διάθεσή τους τα μέτρα της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Μέτρα όπως η παράταση της αναστολής συμβάσεων, η προσωρινή, αλλά και η οριστική διακοπή της. Η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας όπως πλέον έχει αναδιαμορφωθεί, αποτελεί ζητούμενο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας ξεκινά εντατικούς ελέγχους, όπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη του αρμόδιου υπουργού Γ. Βρούτση με τους επικεφαλής του ΣΕΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια του lockdown (από 15 Μαρτίου έως 5 Μαΐου) πραγματοποιήθηκαν 3.221 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια και 1.720 έλεγχοι για νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων, όπου διαπιστώθηκε μόλις μία παράβαση παράνομης λειτουργίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, διεξήχθηκαν άλλοι 692 έλεγχοι για τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων, όπου είχαμε 67 παραβάσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας, και 409 έλεγχοι για αδήλωτη εργασία, όπου είχαμε 16 παραβάσεις. Σε όλες τις παραπάνω παραβάσεις επιβλήθηκαν και τα αντίστοιχα εκ του νόμου πρόστιμα.

Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων παραμένει ενεργό όχι μόνο για όλους τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, αλλά και για όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που σταδιακά ανοίγουν, καθώς και αυτές που εξακολουθούν να πλήττονται. Προσοχή όμως. Για όσες λειτουργούν ή επαναλειτουργούν ισχύει έως τις 31 Μαΐου, το ανώτερο για το 60% των εργαζόμενων. Αντίθετα, τουλάχιστον το 40% του προσωπικού μίας επιχείρησης πρέπει να επανέλθει στην εργασία του. Η ειδική αποζημίωση για όσους παραμένουν σε αναστολή υπολογίζεται αναλογικά, με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιπτώσεις που ο εργοδότης προχωρεί στην οριστική ανάκληση της αναστολής της σύμβασης εργασίας, καθώς η νέα ΠΝΠ τού δίνει τη δυνατότητα να θέσει τους συγκεκριμένους εργαζόμενους σε νέα εκ περιτροπής εργασία, ώστε να εργάζονται κατ’ ελάχιστον 2 εβδομάδες τον μήνα, διακεκομμένα ή συνεχόμενα, με ανάλογες επιπτώσεις και στις δικαιούμενες αμοιβές τους.

Τι ισχύει για τις απολύσεις

Γενική και καθολική απαγόρευση απολύσεων ισχύει κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, είτε η επιχείρηση είναι κλειστή με απόφαση κρατικής αρχής είτε εντάσσεται στις πληττόμενες, που έκαναν χρήση του μέτρου. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της παράτασης της αναστολής εντός του Μαΐου.

Δέσμευση για διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζόμενων υφίσταται και για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής ή της παράτασής της για τις επιχειρήσεις που επέλεξαν τα παραπάνω μέτρα, όχι όμως για αυτές που άνοιξαν χωρίς να κάνουν χρήση της νέας αναστολής.

Προσοχή όμως. Δεν προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με απόφαση δημόσιας αρχής και επαναλειτουργούν, χωρίς να επιλέξουν να παρατείνουν την αναστολή των εργαζομένων τους.

Δέσμευση διατήρησης των ίδιων εργαζομένων ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις επιλέξουν να κάνουν χρήση του συστήματος του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας ή της μεταφοράς εργαζομένων από μια επιχείρηση σε άλλη εντός του ίδιου ομίλου, για όσο διαρκούν τα εν λόγω μέτρα.

Επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει τις ευνοϊκές παρατάσεις σε ασφαλιστικές εισφορές και δόσεις ρύθμισης, σε περίπτωση που προβούν σε απόλυση εργαζομένου, θα εκπέσουν από αυτές, και οι εισφορές και δόσεις θα καταστούν απαιτητές με προσαυξήσεις.

Τελευταίες πληρωμές

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταβληθούν τα 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες που, αν και έχουν κάνει αιτήσεις εδώ και εβδομάδες, ακόμη δεν έχουν λάβει την ειδική αποζημίωση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος έλεγχος των αιτήσεων που αρχικά είχαν απορριφθεί από το σύστημα. Ήδη έχουν ζητηθεί στοιχεία για το προσωπικό που απασχολούν (έως 20 άτομα) από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας ενώ διενεργούνται διασταυρώσεις και από την ΑΑΔΕ, για να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι υπόλοιπες προβλεπόμενες προϋποθέσεις (π.χ. ακαθάριστα έσοδα). Οι δικαιούχοι αναμένεται να ενημερωθούν για την ημερομηνία πληρωμής με email, ενώ αντίστοιχη ενημέρωση με αναλυτικά τους λόγους απόρριψης της αίτησης θα λάβουν και όσοι τελικά δεν λάβουν τα 800 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ανοικτό για αιτήσεις από τις ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων που εντάχθηκαν στις ομάδες λήψης ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ με την τελευταία Υπουργική Απόφαση, η οποία εκδόθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα παραμείνει το σύστημα στην πλατφόρμα Supportemployees.services.gov.gr έως τις 22 Μαΐου. Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων που πλήττονται από την πανδημία, ομάδες καλλιτεχνών, αποκλειστικές νοσοκόμες αλλά και εργαζόμενοι στον αθλητισμό, όπως προπονητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v