Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Το μεγάλο ψάρι θα φάει πάλι το μικρό

Οι ισχυροί παίκτες κάθε κλάδου πέρα από «λίπος για να κάψουν» αναμένεται να έχουν και ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από το τραπεζικό σύστημα. Αναμένεται συγκέντρωση των αγορών σε λιγότερα χέρια και εξαγορές αδύναμων από ισχυρούς.

Επιχειρήσεις: Το μεγάλο ψάρι θα φάει πάλι το μικρό

Μπορεί το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων να έχει πληγεί από την πανδημία, αλλά μετά την επάνοδο στην κανονικότητα, αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω το χάσμα ανάμεσα στις ισχυρές και τις αδύναμες εταιρείες κάθε κλάδου, προς όφελος των πρώτων και σε βάρος των τελευταίων.

Αυτό υποστηρίζουν πολλοί παράγοντες της αγοράς, θεωρώντας πως οι ισχυρές εταιρείες όχι μόνο διέθεταν πριν την πανδημία «λίπος για να κάψουν», αλλά θα είναι και αυτές που θα έχουν πολύ καλύτερη αντιμετώπιση από τον τραπεζικό τομέα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει οικονομικός διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας: «Οι τράπεζες έχουν αντιληφθεί πως θα πιεστούν από την κυβέρνηση, προκειμένου να διοχετεύσουν αρκετά δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Έχουν άλλωστε και την απαιτούμενη ρευστότητα, αλλά και το εποπτικό ΟΚ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τραπεζίτες όμως είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς γνωρίζουν ότι τα μέτρα χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θα διαρκέσουν για πάντα και πως γρήγορα θα πρέπει να αναβαθμίσουν σε μεγάλο την ποιότητα των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

Αυτό όμως μπορεί να γίνει μέσα από δύο κυρίως τρόπους: α) Να διοχετεύσουν κατά κύριο λόγο τα νέα δάνειά τους σε εταιρείες με ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα, έτσι ώστε να αυξήσουν τα έσοδα από τόκους χωρίς την ανάληψη ουσιαστικού κινδύνου και β) Να αποφύγουν δανειοδοτήσεις σε εταιρείες που ήδη βρίσκονταν… με το ένα πόδι στον τάφο, πριν από την εκδήλωση της πανδημίας. Άλλωστε και τα κυβερνητικά μέτρα δανειοδοτικής στήριξης περιλαμβάνουν τις ενήμερες εταιρείες και όχι τις υπόλοιπες».

Περισσότερο «αποκαλυπτικός» είναι ο οικονομικός διευθυντής άλλης εισηγμένης εταιρείας: «Πολλές υγιείς εταιρείες, με το ξέσπασμα της πανδημίας, έσπευσαν να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα, χρησιμοποιώντας προϋπάρχουσες πιστωτικές γραμμές που δεν είχαν ενεργοποιήσει μέχρι τότε. Δεν το έκαναν επειδή χρειάζονταν τα μετρητά αλλά για λόγους ασφαλείας. Είναι προφανές ότι αχρησιμοποίητες πιστωτικές γραμμές είχαν ουσιαστικά οι υγιείς εταιρείες και όχι οι υπόλοιπες, οι οποίες τώρα θα κληθούν να δράσουν σε ένα χειρότερο περιβάλλον, χωρίς επιπλέον ρευστότητα. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά, αναμφίβολα, και την ανταγωνιστικότητά τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι επειδή πολλά πράγματα έγιναν σε ταχύτητα-ρεκόρ, αρκετά από τους πληττόμενους ΚΑΔ αφορούν κλάδους που σε μικρό σχετικά βαθμό -ή και καθόλου- επλήγησαν από την πανδημία της Covid-19. Σε τέτοιους κλάδους, οι τράπεζες υποχρεούνται να μετακυλίσουν στη λήξη του μακροπρόθεσμου δανείου τις χρεολυτικές δόσεις του ενδιάμεσου χρονικού διαστήματος. Ανεξαρτήτως όμως κλάδου, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να προτείνουν από μόνες τους σε καλούς πελάτες τους χρονικές μετακυλίσεις σε δάνεια και leasing, ή ακόμη και χορηγήσεις μετρητών σε εταιρείες που μέχρι τώρα δεν ήταν καθόλου δανεισμένες».

Γενικότερη εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως η πανδημία θα λειτουργήσει στον επιχειρηματικό κόσμο όπως η δεκαετής οικονομική κρίση: Θα οδηγήσει σε συγκέντρωση των επιμέρους αγορών σε λιγότερα χέρια, είτε επειδή ορισμένες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτα, είτε διότι αρκετές θα εξαγοραστούν-απορροφηθούν από ομίλους, οι οποίοι έχουν τα απαιτούμενα αποθέματα ρευστότητας για να στηρίξουν τις εργασίες τους.

«Οι τράπεζες αυτή τη φορά θα πρέπει να δράσουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι έπραξαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, αν θέλουν να περιορίσουν τις νέες ζημίες που θα φορτωθούν στις ήδη βεβαρυμένες πλάτες τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v