Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα μέτρα για μείωση ΦΠΑ, ενοικίων και προκαταβολής φόρου

Με 400 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθεί η στήριξη της πρώτης κατοικίας, 70 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τα μειωμένα ενοίκια. Με κριτήρια η μείωση της προκαταβολής φόρου.

Ολα τα μέτρα για μείωση ΦΠΑ, ενοικίων και προκαταβολής φόρου

Από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου ο ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών «προσγειώνεται» στο 13% από 24% προκειμένου να δοθεί ανάσα στην ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% για τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και τα τουριστικά πακέτα όπου μέχρι σήμερα το 80% της αξίας του επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 13% και το 20% με 24% και πλέον για το τετράμηνο η αναλογία αλλάζει σε 90% με 13% και 10% με 24%.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ακόμα πακέτο ύψους 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της πρώτης κατοικίας και ενήμερων δανειοληπτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση αποφάσισε στοχευμένη επέκταση του μέτρου μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου (τουρισμός, εστίαση) προχωρώντας παράλληλα σε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν απώλεια εισοδήματος.

Οπως δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας: «επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής».

Στο μέτωπο της προκαταβολής φόρου, το ύψος της μείωσης η οποία θα εφαρμοστεί φέτος, όχι οριζόντια, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια πτώσης τζίρου το ύψος της εφάπαξ έκπτωσης θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός «για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v