Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα αποζημιώσει η κυβέρνηση τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Το σχέδιο για κάλυψη της απώλειας που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται και πήραν το δικαίωμα για πληρωμή μικρότερου ενοικίου. Η δυνατότητα συμψηφισμού με φορολογικές οφειλές και η συνολική επιβάρυνση.

Πώς θα αποζημιώσει η κυβέρνηση τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Το ένα τρίτο της «χασούρας» των ιδιοκτητών ακινήτων εξαιτίας της μείωσης των μηνιαίων μισθωμάτων κατά 40% σχεδιάζει να καλύψει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες πως «για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών» και παράλληλα για τους ίδιους ιδιοκτήτες «προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η σχετική διάταξη θα καλύπτει το 33,5% των «πραγματικών απωλειών» εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ δεν προβλέπεται περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει ο συμψηφισμός. Εάν υποθέσουμε πως ένας ιδιοκτήτης ακινήτων έχασε 1.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια εξαιτίας της «δια νόμου» μείωσης των μισθωμάτων, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα μπορεί να «σβήσει» από τον Ιούλιο και μετά φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση συνολικού ύψους 335 ευρώ. Το συνολικό βάρος το οποίο θα επωμιστεί το δημόσιο ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις μειώσεις ενοικίων εφεξής, η περίμετρος κάλυψης των εκπτώσεων περιορίζεται όσο η αγορά επανέρχεται σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου ενώ στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την πρώτη τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v