Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειωμένα ενοίκια: Το κλειδί για την αποζημίωση των ιδιοκτητών

Ετοιμάζεται ειδική πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να δηλωθούν οι απώλειες εισοδήματος για να δοθεί η «αποζημίωση». Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στην κριτική της ΠΟΜΙΔΑ. Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων.

Μειωμένα ενοίκια: Το κλειδί για την αποζημίωση των ιδιοκτητών

Αποδείξεις οι οποίες θα πιστοποιούν το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν θα κληθούν να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ανάληψη μέρους της χασούρας από το δημόσιο.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να νομοθετήσει όλα τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έχοντας στο επίκεντρο τις προσωρινές μειώσεις στον ΦΠΑ στο διάστημα Ιούνιος – Οκτώβριος, αλλά και τις «εκπτώσεις» φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, από κοινού με τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας (Συν-εργασία, επεκτάσεις επιδομάτων ανεργίας), καθώς και τις εξαγγελίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι διατάξεις θα έχουν μορφή νομοσχεδίου ή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στις νέες διατάξεις νόμου θα ορίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν αποδεδειγμένα οικονομική ζημία εξαιτίας της «δια νόμου» μείωσης των μισθωμάτων κατά 40% δικαιούνται να συμψηφίσουν το ένα τρίτο των απωλειών με φορολογικές τους υποχρεώσεις από τον Ιούλιο και μετά. Πρακτικά, ο συμψηφισμός στο μεγαλύτερό του μέρος θα γίνει είτε με το φόρο εισοδήματος , είτε (και) με τον ΕΝΦΙΑ.

Κόντρα στην κριτική που έχει ασκήσει η ΠΟΜΙΔΑ, πηγές του οικονομικού επιτελείου υπεραμύνονται της «επάκρειας» του μέτρου τονίζοντας πως η ανάληψη από το δημόσιο του 13,5% της απώλειας εισοδήματος, σημαίνει πρακτικά πως ακόμα και στη διάρκεια του lockdown οι ιδιοκτήτες εξασφάλισαν περίπου το 75% του εισοδήματός τους (60% του ενοικίου συν 13,5% από την απώλεια του 40%). Δεν είναι βέβαιο, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, πως μια αυτορρύθμιση της αγοράς θα είχε συγκρατήσει τις εισπράξεις σε αυτά τα επίπεδα, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν βρεθεί σε κλοιό πιέσεων επαναδιαπραγμάτευσης μισθωμάτων έως το τέλος του έτους από τους ενοικιαστές.

Από τον Ιούνιο η δια νόμου μείωση των μισθωμάτων περιορίζεται σε σαφώς πιο κλειστή περίμετρο –στις επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές- ενώ το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου οι εκπτώσεις ισχύουν μόνο για μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό και εξαιρείται πλέον και η εστίαση.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v