Στουρνάρας: Υφεση 6% φέτος στο βασικό σενάριο

Η ύφεση θα ήταν τρεις μονάδες μεγαλύτερη χωρίς τα μέτρα, υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ. Η χώρα είναι σε θέση να καλύψει την απώλεια με ισχυρή ανάπτυξη το 2021. Μόνη λύση για τα κόκκινα δάνεια η bad bank. Μύθος πως ο ESM φέρνει μνημόνιο

Στουρνάρας: Υφεση 6% φέτος στο βασικό σενάριο

Από 4,5% έως 9% θα κυμανθεί φέτος η ύφεση, σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία. Ειδικότερα επεσήμανε πως το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση 6% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 5,5% το 2021.

Κατά την ακρόαση στην επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Οφελειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τον επαναδιορισμό του, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων μίλησε για πρωτογενές έλλειμμα 2,9% φέτος και επιστροφή στα πλεονάσματα το 2021. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στη χώρα μας και σημείωσε πως χωρίς αυτά η ύφεση θα ήταν 3% μεγαλύτερη.

Όσον αφορά στον κορωνοϊό, σημείωσε πως είναι «ένας κλυδωνισμός συμμετρικός αλλά με μη συμμετρικές επιπτώσεις» και προσέθεσε πως «αυτός ο κλυδωνισμός απαιτεί κοινή δράση». Συνέχισε τονίζοντας πως μετά από έναν αρχικό δισταγμό, η κοινή δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να επιτυγχάνεται και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στη γαλλογερμανική συμφωνία.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που επικρατεί, ωστόσο επεσήμανε πως τα πρώτα στοιχεία είναι θετικά. Για να υπογραμμίζει πως όπου καταργείται το lockdown, υπάρχει ανάκαμψη και τζίρος μεγαλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως η ελληνική οικονομία ήταν σε αναπτυξιακή τροχιά από το 2017 και η πρόβλεψη για το 2020 ήταν για ανάπτυξη 2,4%. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μία σειρά εξελίξεων στο οικονομικό επίπεδο -όπως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019-, σημειώνοντας πως είχαν γίνει σημαντικά βήματα στην κανονικότητα.

Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας έκανε ειδική αναφορά στο σχέδιο «Ηρακλής». Επεσήμανε πως χρειάζονται και συμπληρωματικά εργαλεία και υπάρχει διάλογος για αυτά τα παράλληλα με τον «Ηρακλή» εργαλεία.

Κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στον τουρισμό, που αποτελεί «κλειδί», σημειώνοντας πως όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν συμμετοχή γύρω στο 8% με 8,5% του ΑΕΠ. Για να προσθέσει, «βεβαίως υπάρχουν και έμμεσες επιπτώσεις αλλά έμμεσες επιπτώσεις υπάρχουν σε όλους τους κλάδους».

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως η Τράπεζα της Ελλάδος και ο επικεφαλής της «διαφύλαξαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όταν κυβερνητικές επιλογές είχαν κλονίσει την εμπιστοσύνη». Παράλληλα αναφέρθηκε στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη και επεσήμανε πως σε αυτή την περίοδο, ο θεσμικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Τον λόγο πήρε από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιάννης Δραγασάκης, που σημείωσε πως «επανέρχεται το αφήγημα πως για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι σωστό». Συνέχισε κάνοντας αναφορά στα γεγονότα των προηγούμενων ετών και σημείωσε πως «η περίοδος εκείνη απαιτεί μία πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση».

Στη συνύπαρξη με το ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν “ανέφελη” αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνοντας πως πολλές φορές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη υπάρχουν διαφωνίες των κυβερνήσεων με τους τραπεζίτες γιατί είναι διαφορετικός ο ορίζοντας και επεσήμανε πως πάντα υπάρχουν τρόπο να επιλύονται αυτά τα προβλήματα.

Στη δευτερολογία του σημείωσε πως “όταν το 2018 ζητούσαμε προληπτική γραμμή ήταν 4% τα επιτόκια, την ζητούσαμε για να μειωθούν τα επιτόκια” και επεσήμανε “ δεν ήταν μια ιδέα που μου ήρθε στο μυαλό για να αντιπαρατεθώ με την τότε κυβέρνηση ήταν μία πρόταση επεξεργασμένη από τις υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας από τη διεύθυνση μελετών την οποία είχα υποχρέωση να παρουσιάσω”. Κατά την τοποθέτηση του στην επιτροπή της Βουλής ανέφερε πως “η κυβέρνηση αποφασίζει αλλά πρέπει να ακούει. Και τώρα στην πανδημία η κυβέρνηση αποφάσισε αλλά άκουσε και τους ειδικούς έτσι και στην οικονομία πρέπει να ακούει μια κυβέρνηση και τους ειδικούς.”

Παράλληλα στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στο θέμα της bad bank για τα κόκκινα δάνεια. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «μια bad bank δεν την θεωρώ αδύνατη, σήμερα μπορεί να είναι ταμπού ακόμα σε κάποιους κύκλους αλλά θεωρώ ότι είναι η μόνη λύση». Μάλιστα σημείωσε θα ήταν ακόμα καλύτερη μια ευρωπαϊκή bad bank.

Συνέχισε επισημαίνοντας πως είναι μύθος πως η πιστοληπτική γραμμή αποτελεί μνημόνιο. ´Οσον αφορά στη σημερινή συγκυρία είπε πως και τώρα θα συμβούλευε την κυβέρνηση να προσφύγει στον ESM .

Για να τονίσει: για ποιο λόγο να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια όταν μπορούμε να δανειζόμαστε με σχεδόν μηδενικά;

Να σημειωθεί πως υπέρ της ανανέωσης της θητείας του κ. Στουρνάρα τάχθηκαν στην συνεδρίαση της επιτροπής η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 και “παρών’ είπε το ΚΚΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v