Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EE: Νέοι κανόνες για την υγεία στους χώρους εργασίας

Αντιδράσεις στα συνδικάτα προκαλεί η απόφαση της Κομισιόν να κατατάξει τον νέο κορονοϊό ως απειλή χαμηλού επιπέδου για τους εργαζομένους, μια κίνηση που θα επιτρέψει στους εργοδότες στην ΕΕ να εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

EE: Νέοι κανόνες για την υγεία στους χώρους εργασίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε την οδηγία για τους βιολογικούς παράγοντες, για να συμπεριλάβει τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στον κατάλογο των βιολογικών παραγόντων που καλύπτει.

Η επικαιροποίηση λαμβάνει υπόψη τους νέους κινδύνους στο χώρο εργασίας και παρέχει πρόσθετη προστασία σε όλους τους εργαζομένους, ιδίως όσους εργάζονται με άμεση σχέση με τον ιό σε νοσοκομεία, βιομηχανίες και εργαστήρια. Η Επιτροπή εκπόνησε γρήγορα την επικαιροποίηση της οδηγίας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) δημοσίευσε τις οδηγίες της ΕΕ για ασφαλή επιστροφή στον χώρο εργασίας, για να βοηθήσει τους εργοδότες να προετοιμάσουν τους χώρους εργασίας για την ασφαλή επιστροφή των εργαζομένων μετά την κρίση της COVID-19.

Για την επικαιροποίηση της οδηγίας, η Επιτροπή βασίστηκε στις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις ειδικών από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε μια ευρεία διαδικασία διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενδιαφερόμενα μέρη και ομάδες συμφερόντων.

Ο κ. Νικολά Σμιτ, Επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, δήλωσε σχετικά:

«Από τότε που ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊού ανησυχούμε για την υγεία και την ασφάλεια, μεταξύ άλλων και στους χώρους εργασίας. Η σημερινή επικαιροποίηση συμπληρώνει τα αυστηρά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, βελτιώνοντας την προστασία όλων των εργαζομένων —ιδίως όσων εργάζονται σε άμεση σχέση με τον ιό σε νοσοκομεία, βιομηχανίες και εργαστήρια, και όσους εκτελούν βασικές εργασίες για τη δοκιμή και την ανάπτυξη εμβολίων. Βασίζομαι στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ταχεία και επιτυχή έκβαση αυτής της διαδικασίας, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προστασία των εργαζομένων το συντομότερο δυνατόν».

Απειλή χαμηλού επιπέδου ο κορωνοϊός - Αντιδράσεις

Αντιδράσεις στα συνδικάτα προκαλεί ωστόσο απόφαση της Κομισιόν να κατατάξει τον νέο κορονοϊό ως απειλή χαμηλού επιπέδου για τους εργαζομένους, μια κίνηση που θα επιτρέψει στους εργοδότες στην ΕΕ να εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας απ' ό,τι θα έπρεπε να εφαρμόσουν αν ο ιός θεωρούνταν απειλή υψηλού επιπέδου.

Η απόφαση μπορεί να έχει ευρείες οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις καθώς μπορεί να έχει αντίκτυπο στα κόστη των εταιρειών για την πλήρη επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Βάσει των κανόνων της ΕΕ, ο νέος κορονοϊός ταξινομήθηκε ως κίνδυνος επιπέδου 3 σε έναν κατάλογο με τέσσερα επίπεδα, στον οποίο το επίπεδο 4 είναι το ανώτερο.

Βάσει των κανόνων της ΕΕ, ένας ιός επιπέδου 3 «μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ανθρώπινη ασθένεια και να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζομένους· μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο διάδοσης στην κοινότητα, όμως συνήθως υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική προφύλαξη ή θεραπεία».

Οι βιολογικοί παράγοντες επιπέδου 4 είναι αντιθέτως αυτοί που δημιουργούν «υψηλό κίνδυνο» μόλυνσης και για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμες προφυλάξεις ούτε θεραπεία.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβούλευση με επιστήμονες και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v