Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογική δήλωση: Ποιοι θα πληρώσουν φέτος λιγότερα

Παράταση της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου δείχνει η «αποχή» από τις φορολογικές δηλώσεις. Λιγότεροι από ένας στους τρεις έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ποιες κατηγορίες φορολογουμένων δικαιούνται να χαμογελούν για τη «λυπητερή».

Φορολογική δήλωση: Ποιοι θα πληρώσουν φέτος λιγότερα

Φουλ για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων υποδεικνύει ο ρυθμός προσέλευσης των φορολογουμένων στο ετήσιο ραντεβού. Έως το βράδυ της Παρασκευής, λιγότεροι από ένας στους τρεις υπόχρεους είχαν υποβάλει τη δήλωσή τους, με την αρχική προθεσμία να εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Όπως κάθε χρόνο, από τους πρώτους σπεύδουν όσοι δεν έχουν να περιμένουν ούτε έξτρα φόρο, ούτε επιστροφή (57,14% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικά) και οι «πιστωτικοί» (13,84% δικαιούνται επιστροφή), ενώ όσοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθυστερούν όσο μπορούν το μοιραίο «ραντεβού».

Φέτος, η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων δεν κρύβει εκπλήξεις και αλλαγές, αν και τα εκκαθαριστικά σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι λιγότερο φορτωμένα με έξτρα φόρους, είτε λόγω μειώσεων συντελεστών (επιχειρήσεις) είτε εξαιτίας έκτακτων εκπτώσεων και συμψηφισμών λόγω πανδημίας.

Μικρότερο φόρο, «καθαρά» ή εμμέσως, μπορούν να προσδοκούν φέτος:

1. Επιχειρήσεις: Τα κέρδη του 2019 θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% έναντι 28% της προηγούμενης χρήσης ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η μείωση της προκαταβολής φόρου, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η μείωση του συντελεστή ψηφίστηκε πέρυσι και εφαρμόζεται κανονικά.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι. Όσοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου, τον Απρίλιο, θα μπορούν να συμψηφίσουν το 25% του ποσού που κατέβαλαν με τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Συμψηφισμό με τον φόρο εισοδήματος θα μπορέσουν να κάνουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το 30% της χασούρας που υπέστησαν εξαιτίας της δια νόμου μείωσης των ενοικίων κατά 40%, λόγω πανδημίας.

Οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί δίνουν τη δυνατότητα από τις 31 Ιουλίου και μετά και αφού θα έχει γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης να συμψηφίσουν την έκπτωση φόρου που θα αντιστοιχεί στο 30% των χαμένων ενοικίων με τον φόρο εισοδήματος του εκκαθαριστικού ή στη συνέχεια και με τον ΕΝΦΙΑ (αν δεν φτάνει ο φόρος εισοδήματος).

Στο μέτωπο των προθεσμιών, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα και δεν αναμένονται ανακοινώσεις πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Παράλληλα είναι πιθανό να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις, αν και υπάρχει ενεργή η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων (με ελάχιστη τα 30 ευρώ) για τακτικές οφειλές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v