Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνει bonus-malus στα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ

Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εσόδων για τον Διαχειριστή την περίοδο 2021-2024. Τέσσερα κίνητρα-αντικίνητρα για τα έσοδα καθιερώνει η ΡΑΕ. Στόχοι η μείωση των ρευματοκλοπών, των λειτουργικών δαπανών και των διακοπών ρεύματος, αλλά και η ολοκλήρωση μεγάλων έργων.

Μπαίνει bonus-malus στα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ

Με τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των εσόδων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας καθώς και μειώσεων των τελών που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, η ΡΑΕ εκπόνησε το πρώτο σχέδιο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου εσόδων της εταιρείας.

Το κείμενο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 19 Ιουνίου και ανάμεσα στα καινοτόμα στοιχεία που φέρνει, είναι και η μακροπρόθεσμη διάρκειά του. Η πρώτη φάση του ρυθμιστικού πλαισίου είναι τετραετής 2021-2024 και η δεύτερη για άλλα τέσσερα χρόνια έως το 2028.

Με την καθιέρωση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, θα προσδιορίζονται τα επιτρεπόμενα και απαιτούμενα έσοδα του Διαχειριστή. Ανάμεσα στα στοιχεία που καθορίζουν την πρώτη κατηγορία των εσόδων είναι και η απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων βάσει του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC).

Τα καινούργια, όμως, δεδομένα που φέρνει το πλαίσιο της ΡΑΕ είναι και ο καθορισμός κινήτρων για την υπέρβαση συγκεκριμένων στόχων που θα τίθενται στην τετραετία. Όπως η μείωση των λειτουργικών δαπανών (OPEX). Αν ο Διαχειριστής υπερβαίνει τους στόχους, τότε στην πρώτη τετραετία το όφελος αυτό θα πηγαίνει κατά 80% στους καταναλωτές και χρήστες του δικτύου διανομής και το 20% στην εταιρεία. Στη δεύτερη τετραετία, η κατανομή αλλάζει, με τον Διαχειριστή να απορροφά ποσοστό από 40% έως 70% του οφέλους.

Άλλο ένα κίνητρο είναι η μείωση των ρευματοκλοπών. Η πρόταση της ΡΑΕ είναι κάθε χρόνο να υπάρχει στόχος περιορισμού της κατά 5%. Σημειωτέον ότι το ετήσιο κόστος των ρευματοκλοπών υπολογίζεται στα 139 εκατ. ευρώ. Αν ο ΔΕΔΔΗΕ μειώνει τις απώλειες ισχύος πάνω από ένα συμφωνηθέντα στόχο, τότε θα του επιτρέπεται να εισπράττει το όφελος από το απαιτούμενο έσοδο. Αν όχι, δεν θα έχει τέτοιο δικαίωμα και θα μειώνεται το σχετικό έσοδό του.

Bonus θα έχει ο ΔΕΔΔΗΕ και για τη μείωση των μη προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης. Σκοπός είναι η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Με το ρυθμιστικό πλαίσιο επίσης ο Διαχειριστής θα μπορεί για την ολοκλήρωση έργων μείζονος σημασίας, βάσει τεκμηριωμένης εισήγησης (μελέτη κόστους οφέλους), να εισπράττει πρόσθετη απόδοση που θα κυμαίνεται από 0,5% έως και 2% και για χρονικό διάστημα από 4 έως 7 έτη.

Αυτό το καθεστώς για τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ τού δίνει και το δικαίωμα ολοκλήρωσης του στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου για την επόμενη οκταετία. Υπενθυμίζεται ότι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την αύξηση των επενδύσεων κάθε χρόνο σταδιακά στα 350 με 400 εκατ. ευρώ από περίπου 150 εκατ. που είναι σήμερα.

Τα δύο κείμενα θα αποτελέσουν και το διαβατήριο της θυγατρικής της ΔΕΗ για την εκκίνηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης και της προσέλκυσης επενδυτών. Διαγωνισμός που αναμένεται προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v