Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Στα 46 εκατ. τα αντισταθμιστικά οφέλη για δήμο Μαλεβιζίου

Δήμος Μαλεβιζίου και ΑΔΜΗΕ συμφώνησαν στη χρηματοδότηση έργων ύψους 46 εκ. ευρώ. Τα 35 εκατομμύρια ευρώ για ουσιαστικές βελτιώσεις στο έργο και 11 εκατομμύρια ευρώ για έργα αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

ΑΔΜΗΕ: Στα 46 εκατ. τα αντισταθμιστικά οφέλη για δήμο Μαλεβιζίου

Αντισταθμιστικά οφέλη που αγγίζουν το ποσό-ρεκόρ των 46 εκ. ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος Μαλεβιζίου από τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, που προβλέπει την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην περιοχή της Κορακιάς.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Παράλληλα με το κλείσιμο του ρυπογόνου εργοστασίου των Λινοπεραμάτων, πετύχαμε - μετά από μια δύσκολη 6μηνη διαπραγμάτευση – τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων που δικαιώνουν τον τόπο μας για το φορτίο που σηκώνει ως σήμερα. Το Μαλεβίζι μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό ενεργειακό κόμβο για όλη την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ένας τόπος-πρότυπο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Ένας πραγματικά «πράσινος» Δήμος, με σημαντικό περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα για τον τόπο μας αλλά και για όλη την Κρήτη. Το Μαλεβίζι, ενωμένο, αλλάζει εποχή. Προχωράμε στην επόμενη μέρα, εγκαινιάζοντας μια αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ», ανέφερε στο πλαίσιο της σημερινής υπογραφής της συμφωνίας ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας για τον οποίο η παροχή αντισταθμιστικών οφελών αποτελούσε προσωπικό στοίχημα.

Η σημερινή υπογραφή έρχεται σε συνέχεια μιας εντατικής πορείας διεκδίκησης που ξεκίνησε ο Δήμος Μαλεβιζίου εδώ και 6 μήνες, με ταυτόχρονη κινητοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης και της ΠΕΔ Κρήτης, αλλά και τη σύσταση ειδικής Επιτροπής Ενέργειας του Δήμου με τεχνικό σύμβουλο το Πολυτεχνείο Κρήτης και την υποστήριξη από ειδική Νομική Ομάδα. Ακολούθησε μια σειρά διαβουλεύσεων και επαφών, με τη Δημοτική Αρχή να φέρνει για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μαλεβίζι τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και της ΑΡΙΑΔΝΗ. Πρόκειται για ένα σύνολο έργων και παρεμβάσεων που κυριολεκτικά καθιστούν το Μαλεβίζι πρωταγωνιστή, αφού για πρώτη φορά μια τοπική κοινωνία κερδίζει αντισταθμιστικά οφέλη τέτοιου ύψους.

Πιο συγκεκριμένα, Δήμος Μαλεβιζίου και ΑΔΜΗΕ συμφώνησαν στη χρηματοδότηση έργων ύψους 46 εκ. ευρώ. Τα 35 εκατομμύρια ευρώ για ουσιαστικές βελτιώσεις στο έργο που καθιστούν τον τόπο μας βιώσιμο και 11 εκατομμύρια ευρώ για έργα στο Δήμο μας με σπουδαίο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Τα ανταποδοτικά οφέλη που κέρδισε το Μαλεβίζι για το Μεγάλο Καλώδιο

Α) 35.000.000,00 € για βελτιωτικές αλλαγές της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η οπτική ή άλλη όχληση.

1. Υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς από την Κορακιά μέχρι τη Δαμάστα, εκμηδενίζοντας την οπτική όχληση στην ευρύτερη περιοχή του Φόδελε και της Δαμάστας.
2. Μείωση της οπτικής όχλησης του Σταθμού Μετατροπής από τον οικισμό της Δαμάστας
3. Κατασκευή νέου ασφαλτοστρωμένου δρόμου (μήκους ~2km), για την πρόσβαση στο Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας, για την ελαχιστοποίηση της όχλησης στον οικισμό Δαμάστας κατά τη φάση κατασκευής.

Β) 11.000.000,00€ για έργα με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα:

  • Ανάπλαση κεντρικής οδικής αρτηρίας Δήμου Μαλεβιζίου (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι)
  • Κατασκευή και Ανακαίνιση Σχολικών Μονάδων
  • Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 1 MW
  • Προμήθεια ενός minibus και ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για την ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας και των πράσινων μεταφορών του Δήμου Μαλεβιζίου.
  • Εξοπλισμός αγροτικών ιατρείων στην ευρύτερη περιοχή για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού. 
  • Βελτίωση αθλητικών υποδομών Δαμάστας
  • Βελτίωση/συντήρηση αγροτικής οδοποιίας Δαμάστας
  • Επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού Μαλεβιζίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v