Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πτήσεις προς Κρήτη βάζουν τον πήχη για το τουριστικό καλοκαίρι

Σε χαμηλές στροφές το restart στο νησί από τους τουρ οπερέιτορ. Στο 20% του περσινού Ιουλίου οι διαθέσιμες θέσεις από Γερμανία φέτος. Πώς ερμηνεύουν τον προγραμματισμό πτήσεων οι ξενοδόχοι. Οι προσδοκίες για τον Αύγουστο.

Οι πτήσεις προς Κρήτη βάζουν τον πήχη για το τουριστικό καλοκαίρι

Από το τεστ ντράιβ που επιχειρούν τον Ιούλιο ξένοι τουρ οπερέιτορ, αεροπορικές εταιρείες και οι Έλληνες ξενοδόχοι, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τι θα διασωθεί από τη φετινή τουριστική περίοδο, αλλά και το εύρος του πλήγματος που θα δεχθεί η οικονομία της χώρας.

Σε μια ναρκοθετημένη ταξιδιωτική αγορά, στην οποία τα δεδομένα μεταβάλλονται ανά εβδομάδα, τα βλέμματα των ανθρώπων του τουρισμού είναι κυρίως στραμμένα στην αγορά της Γερμανίας. Είναι η βασική πηγή ενημέρωσης των επιχειρηματιών του χώρου για τις προθέσεις των μεγάλων τουρ οπερέιτορ, που καθορίζουν τις καλοκαιρινές ταξιδιωτικές ροές στη Μεσόγειο.

Κι αν η Γερμανία αποτελεί τη μητέρα των αγορών, ιδιαίτερα φέτος, η Κρήτη αντιπροσωπεύει την κύρια μητρόπολη διακοπών των Γερμανών στη χώρα μας. Με το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου τους στην Ελλάδα.

Υπό αυτή την έννοια, οι σχεδιασμοί των τουρ οπερέιτορ για το φετινό ελληνικό καλοκαίρι αποτυπώνονται με μεγάλη ευκρίνεια στις πτήσεις που προγραμματίζουν προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός πτήσεων από Γερμανία προς Ηράκλειο για τον Ιούλιο είναι μάλλον αποκαλυπτικός για το ύψος στο οποίο θα πρέπει να τοποθετείται ο πήχης των προσδοκιών για το φετινό καλοκαίρι. Αυτό προκύπτει από τον προγραμματισμό πτήσεων των τριών γερμανικών αεροπορικών εταιρειών (Condor, TUIfly, Eurowings), μέσω των οποίων διακινείται ο κύριος όγκος Γερμανών τουριστών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, Condor, Eurowings και TUIfly (θυγατρική της TUI) προτίθενται να πραγματοποιούν 32 πτήσεις την εβδομάδα από γερμανικούς προορισμούς προς το Ηράκλειο. Σ’ αυτές θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 20 πτήσεις την εβδομάδα, οι οποίες είναι προγραμματισμένες (σ.σ. παραμένει άγνωστο, όμως, αν θα πραγματοποιηθούν τελικά) από δύο τουρκικών συμφερόντων αεροπορικές εταιρείες, τη Sun Express και την Corendon.

Ξενοδοχειακές πηγές της Κρήτης εκτιμούν πως οι 52 αυτές πτήσεις ανά εβδομάδα μεταφράζονται σε περίπου 7.000 επιβάτες την εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση πως τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται με πληρότητα της τάξης του 80%, που θεωρείται καλή. Με αυτά τα δεδομένα, στις τέσσερις εβδομάδες του Ιουλίου εκτιμάται πως οι Γερμανοί ταξιδιώτες που μπορεί να φθάσουν στο Ηράκλειο δεν θα ξεπεράσουν συνολικά τις 28.000.

Για τις ανάγκες της σύγκρισης, οι ίδιες ξενοδοχειακές πηγές αναφέρουν πως τον περσινό Ιούλιο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου καταγράφηκαν 150.000 αφίξεις από Γερμανία. Ένα μέρος από αυτές αφορούσε ταξιδιώτες οι οποίοι ήρθαν στην Κρήτη για να ξεκινήσουν από το Ηράκλειο την κρουαζιέρα τους. Σε κάθε περίπτωση, ξενοδόχοι του νησιού υπολογίζουν πως η προδιαγραφόμενη μείωση πελατών από Γερμανία τον Ιούλιο τοποθετείται στα επίπεδα του 80% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Ξενοδόχοι της Κρήτης εκτιμούν πως ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός πτήσεων δείχνει πως οι τουρ οπερέιτορ έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν τον Ιούλιο ως δοκιμαστική περίοδο κι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά ή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, να αυξήσουν τις πτήσεις μετά τις 25 Ιουλίου.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως με αυτά τα δεδομένα αναμενόμενης κίνησης, παραμένει αμφίβολο αν θα ανοίξουν καν φέτος πολλά από τα ξενοδοχεία του νησιού.

Με τις πτήσεις από το εξωτερικό να «ξεκλειδώνουν» για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας από 1η Ιουλίου, ενδιαφέρον παρουσιάζει το restart για την Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου ιδιαίτερα. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, την 1η Ιουλίου είναι προγραμματισμένες μόλις 7 πτήσεις από Γερμανία, ενώ το Σάββατο 4 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες να φθάσουν συνολικά 11 από γερμανικούς προορισμούς.
Μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα αεροδρόμια της Γερμανίας από τα οποία θα υπάρχουν τον Ιούλιο διαθέσιμες απευθείας πτήσεις προς το Ηράκλειο.

Η Eurowings διατήρησε μόλις τέσσερα γερμανικά αεροδρόμια για τα απευθείας δρομολόγιά της προς Ηράκλειο, αφήνοντας εκτός προγραμματισμού μεγάλα αεροδρόμια όπως του Μονάχου και του Βερολίνου. Η εταιρεία θα πραγματοποιεί τον Ιούλιο συνολικά 9 πτήσεις τη βδομάδα προς Ηράκλειο. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουν 4 απευθείας εβδομαδιαίες πτήσεις από το Αμβούργο, 1 από Στουτγάρδη, 1 από Κολωνία και 3 πτήσεις από Ντίσελντορφ.

Η Condor θα πραγματοποιεί τον Ιούλιο συνολικά 17 εβδομαδιαία δρομολόγια προς Ηράκλειο ενώ από τις 25 του μήνα επανέρχεται η σύνδεση με Μόναχο. Η εταιρεία θα πραγματοποιεί 5 πτήσεις τη βδομάδα από Φρανκφούρτη κι άλλες τόσες από Ντίσελντορφ, 3 από Ανόβερο, 2 από Αμβούργο και 2 από Βερολίνο.

Μόλις τρία αεροδρόμια της Γερμανίας θα συνδέει, αρχικά, απευθείας η TUIfly με την Κρήτη. Η εταιρεία θα πραγματοποιεί 3 πτήσεις τη βδομάδα από Μόναχο, 2 από Ντίσελντορφ και 1 από Αμβούργο.

Σ’ αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι 3 πτήσεις την εβδομάδα που έχει προγραμματίσει η Sun Express από το Ντίσελντορφ και οι 17 που είναι προγραμματισμένες από την Corendon (4 από Ντίσελντορφ, 3 από Αμβούργο, 5 από Νυρεμβέργη και 5 από Ανόβερο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v