Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράνομη η απόλυση εργαζόμενου που δεν δέχθηκε να... παρανομήσει

Μια σημαντική απόφαση εξέδωσε πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Γιατί έκρινε παράνομη απόλυση οικονομικού στελέχους σε επιχείρηση διαχείρισης ναυλώσεων σκαφών. Αναλυτικά το σκεπτικό.

Παράνομη η απόλυση εργαζόμενου που δεν δέχθηκε να... παρανομήσει

Σημαντικούς περιορισμούς στις απαιτήσεις εργοδοτών προς τους εργαζόμενούς τους, κυρίως αναφορικά με παράνομες διαδικασίες, βάζει δικαστική απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την απόλυση οικονομικού στελέχους μιας επιχειρήσεις γιατί αρνήθηκε να υλοποιήσεις φορολογικές παραβάσεις. Στην πράξη, το δικαστήριο βάζει φραγμό στην απόλυση εργαζομένου, η οποία συνδέεται με εκδικητική τάση, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνηθεί να παρανομήσει.

Αναλυτικά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμό 763/2020 απόφασή του (Διαδικασία Εργατικών Διαφορών), έκρινε ως άκυρη την απόλυση οικονομικού στελέχους επιχείρησης, που δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης ναυλώσεων σκαφών. Ο προαναφερόμενος δήλωσε απερίφραστα προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας ότι δεν επρόκειτο να προβεί σε οποιαδήποτε από τις παράνομες πράξεις που του ζητούσαν, κυρίως συνδεόμενες με φορολογικές παραβάσεις.

Ειδικότερα, ζητούσαν από το οικονομικό στέλεχος και συνάδελφό του να κατασκευάσουν πλαστά έγγραφα με φορολογικές συνέπειες για την εταιρεία. Μάλιστα, προκειμένου να εκβιάσουν τα οικονομικά στελέχη να ενδώσουν στις παράνομες απαιτήσεις της εταιρείας, μετέθεταν στους υπαλλήλους αυτούς το βάρος να ενεργήσουν όσα κρίνονταν αναγκαία, ακόμη και αν ήταν αντίθετα στη φορολογική διαδικασία, προκειμένου να μην υπάρχουν ευρήματα σχετικά με «οικονομικές ατασθαλίες» σε επικείμενο φορολογικό έλεγχο, τα οποία -αν τελικώς υπήρχαν- θα χρεώνονταν οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας. Η εταιρεία ζητούσε επίμονα από τα οικονομικά αυτά στελέχη, τα οποία εντέλει απέλυσε, να κατασκευάσουν πλαστά φορολογικά έγγραφα για να αποπροσανατολίσει το φορολογικό της έλεγχο. Τα στελέχη αρνούμενα να συμμορφωθούν στους εκβιασμούς και στις απειλές της εταιρείας τελικώς απολύθηκαν.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυση αυτή ήταν καταχρηστική ως εκδικητική, προκύψασα από την άρνηση του οικονομικού στελέχους να συμμετάσχει σε πράξεις αντίθετες από τη φορολογική νομοθεσία. Επιδίκασε μάλιστα και αποζημίωση για την προσβολή προσωπικότητας που υπέστη το στέλεχος.

Όπως εξηγεί στο Euro2day.gr o δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, απόλυση εργαζομένου, η οποία συνδέεται με εκδικητική τάση του εργοδότη, επειδή ο εργαζόμενος αρνείται να συμμορφωθεί στις παράνομες απαιτήσεις του εργοδότη, όπως για παράδειγμα στην διενέργεια φορολογικών παραβάσεων, είναι απολύτως παράνομη. Όσον αφορά δε, την δικαστική απόφαση, ο κ. Καρούζος την χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αναγνωρίζει τα όρια νομιμότητας στην άσκηση των εργασιακών καθηκόντων των στελεχών μιας εταιρείας, που προκειμένου να μη απωλέσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, θα πρέπει να τηρούν την νομιμότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v