Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Περίπου 100.000 επιχειρήσεις θα πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή

Μέσα στον Ιούλιο, γενναία μείωση προκαταβολής φόρου. Θέμα ωρών η απόφαση για τη δεύτερη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής και το πλαίσιο κατανομής των πόρων. Τι είπε ο ΥΠΟΙΚ στη Βουλή.

Σταϊκούρας: Περίπου 100.000 επιχειρήσεις θα πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή

Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία περιέγραψε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως μέσα στον Ιούλιο θα υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου.

Κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επεσήμανε πως είναι θέμα ωρών να υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση για τη δεύτερη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής και το πλαίσιο κατανομής των πόρων. Όπως τόνισε, οι δικαιούμενες επιχειρήσεις θα είναι περίπου 100.000.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε δύο κατηγορίες: σε ένα κομμάτι επιχειρήσεων που είχαν αύξηση τζίρου αυτό το διάστημα και δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν αλλά και στις επιχειρήσεις που δήλωσαν τζίρο κάτω από 500 ευρώ το 2019. Για να προσθέσει πως είναι πρόβλημα να χρηματοδοτήσεις αυτές τις επιχειρήσεις με ποσά 2.000 ευρώ και να τονίσει, «προσπαθούμε να βοηθήσουμε περισσότερες επιχειρήσεις με κανόνες».

«Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε τα κόκκινα δάνεια στα 75,3 δισεκατομμύρια και τώρα είναι 60,9 δισεκατομμύρια ευρώ», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδο, που αναφέρθηκε εκ νέου στo θέμα της bad bank.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επισημάνει πως για τον τραπεζικό τομέα και τα αποτελέσματα του προγράμματος-γέφυρα μπορεί να γίνει μια αναλυτική συζήτηση στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου στην επιτροπή της Βουλής. «Οποιαδήποτε συζήτηση αφορά στο ευαίσθητο θέμα του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να γίνεται με όρους σοβαρούς, δημοσίου διαλόγου, με στέρεα επιχειρήματα και σοβαρές επιχειρήσεις, όχι με λιθοβολισμούς και ασύμμετρες νύξεις», σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Εταιρικής Διακυβέρνησης των Ανώνυμων Εταιρειών και της Αγοράς Κεφαλαίου, που συζητείται στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Όπως σημείωσε, «είναι συμβατό με μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης που ισχύουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι συνεκτικό, καθώς ρυθμίζει συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και εισάγει κανόνες που ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις που θέτει η σύγχρονη αγορά κεφαλαίου. Είναι στοχευμένο, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική συμμόρφωση της εταιρείας με το νέο πλαίσιο και να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Είναι ευέλικτο, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προσαρμόζουν τις υποχρεώσεις στο μέγεθος και στην πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων τους».

Για να προσθέσει πως:

  • Εισάγεται αναλυτικό πλέγμα διατάξεων που διέπει τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου των εισηγμένων εταιρειών.
  • Εισάγονται δύο νέες, πέραν της επιτροπής ελέγχου, επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου, που στόχο έχουν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική και ορθολογική συμμόρφωση της εταιρείας με το νομοθετικό πλαίσιο. Η επιτροπή αποδοχών, της οποίας το έργο είναι η ικανοποίηση των προϋποθέσεων του εταιρικού νόμου περί διαμόρφωσης και ελέγχου της πολιτικής αποδοχών της εταιρείας. Η επιτροπή υποψηφιοτήτων, της οποίας το έργο έγκειται στη διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την επιλογή προσώπων ως μελών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες και κριτήρια, κατ’ εφαρμογή της πολιτικής καταλληλότητας.
  • Αναβαθμίζονται ουσιωδώς οι απαιτούμενες οργανωτικές δομές της εταιρείας.
  • Εισάγονται σαφείς και συγκεκριμένες υποχρεώσεις ενημέρωσης από την εταιρεία προς τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως το νομοσχέδιο «αποσκοπεί στην πιο αποτελεσματική και διαυγή Εταιρική Διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιριών, προσαρμόζοντας παράλληλα το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της Αγοράς Κεφαλαίου στα νεότερα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της. Επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία των μετόχων και των επενδυτών, στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών και στη διευκόλυνση της σύστασης ευέλικτων μορφών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, ώστε, μεταξύ άλλων, να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες (startups)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v