Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Ευρύτερη πλειοψηφία στο ν/σ για την Εταιρική Διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά

Ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός αναφέρθηκε σε τρεις πρωτοβουλίες που έχει «ξεδιπλώσει» μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση: Τον «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις και το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση.

Βουλή: Ευρύτερη πλειοψηφία στο ν/σ για την Εταιρική Διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά

«Ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά είπαν στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ καταψηφίζει, ενώ η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός αναφέρθηκε στις προωθούμενες ρυθμίσεις, ενώ σημείωσε πως «ενισχύουμε παράλληλα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αύξηση των υπαλλήλων των οποίων μπορεί να προσλάβει και αυτό γιατί στοχεύουμε στις μεγάλες ανακατατάξεις οι οποίες συντελούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Και ιδιαίτερα στο θέμα της ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών που θα προσφέρει τη δυνατότητα εισροής τεράστιων πόρων που θα έρθουν από το ταμείο ανάκαμψης».

Παράλληλα ο υφυπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά σε τρεις πρωτοβουλίες που έχει «ξεδιπλώσει» μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση : Τον «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις. Το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση που όπως επεσήμανε «είναι ένα έμπρακτο μήνυμα ότι μπορούμε και κάνουμε ακριβώς αυτό το οποίο ζητά η κοινωνία».

Κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε τέσσερις νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν στην ενίσχυση της κανονιστικής συμμόρφωση. Μεταξύ άλλων:

-Παρέχεται εξουσιοδότηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να καθορίσει εντός 2 μηνών μετά την δημοσίευση του νόμου, το περιεχόμενο του όρου της «καταλληλότητα των μελών του διοικητικού τους συμβουλίου, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η συγκρότησή του από πρόσωπα ικανά και κατάλληλα να ασκούν τις αρμοδιότητές τους».

-Παρέχεται εξουσιοδότηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την οποία πάλι εντός 2 μηνών από την ψήφιση του νόμου, θα ειδικεύσει το σύστημα προσδιορισμού υπολογισμού και επιμέτρησης λήψης των κυρώσεων ανά παράβαση στο πλαίσιο της αναλογικότητας.

Με μια τρίτη διάταξη προβλέπεται η υποχρέωση της άμεσης παύσης και της αντικατάστασης εντός τριών μηνών από την εταιρεία, μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου για το οποίο διαπιστώνεται η παύση της συνδρομή ενός ή περισσότερων από τα κριτήρια καταλληλότητας, για λόγους που το πρόσωπο αυτό δεν μπορούσε να αποτρέψει ούτε με μέσα άκρας επιμέλειας. Η τέταρτη βελτίωση αφορά στην ενίσυχη της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με τις ποινές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για τους ορκωτούς ελεγκτές, με στόχο την προστασία των επενδυτών και της κεφαλαιαγοράς.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης επεσήμανε πως η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και των εποπτικών αρχών. Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αγορά και την ρευστότητα που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, τονίζοντας πως πρέπει να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο και ο πτωχευτικός κώδικας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v