Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουάσιγκτον καλεί Αθήνα για κρίσιμα έργα ενέργειας

Επιστολή του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ προς τον υφυπουργό ΠΕΝ Γεράσιμο Θωμά για τη συμμετοχή της χώρας μας στο Διεθνές Φόρουμ Αντλησιοταμίευσης. Τη σημασία της υδροηλεκτρικής παραγωγής στην αποθήκευση ενέργειας τονίζει η Ουάσιγκτον.

Ουάσιγκτον καλεί Αθήνα για κρίσιμα έργα ενέργειας

Τα έργα της αντλησιοταμίευσης και της αποθήκευσης ενέργειας βάζει ψηλά στην ατζέντα η αμερικανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα στον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά, προσκαλώντας την Ελλάδα να συμμετάσχει στο Διεθνές Φόρουμ Αντλησιοταμίευσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία διεπιστημονική πλατφόρμα που θέτει η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό την αιγίδα της, με σκοπό την κατανόηση και διαμόρφωση του ρόλου της αντλησιοταμίευσης σε μελλοντικά ενεργειακά συστήματα. Στην επιστολή του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, όπως αναφέρουν πηγές, η αποθήκευση ενέργειας με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης χαρακτηρίζεται και ως «μπαταρία ενέργειας», ενώ η Ουάσιγκτον τονίζει ότι στη διάρκεια της κρίσης της Covid-19, η υδροηλεκτρική ενέργεια συνέβαλε να έχουν ρεύμα τα νοσοκομεία και οι κατοικίες.

Οι ΗΠΑ τονίζουν επίσης ότι με αφορμή τα αναμενόμενα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης, είναι ανάγκη η μετάβαση σε καθαρότερες και χαμηλότερης σε περιεκτικότητα άνθρακα τεχνολογίες και υποδομές. Σημειώνει μάλιστα το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ότι η αντλησιοταμίευση μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες για την αξιοπιστία του δικτύου, αλλά και να υποστηρίξει την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προτρέπει επίσης το ελληνικό υπουργείο να λάβει μέρος στη διακυβερνητική επιτροπή συντονισμού του Φόρουμ, που θα αποτελείται από τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών και θα έχει ως στόχο τα αποτελέσματά του να συμπεριληφθούν στις πολιτικές για τα αντλησιοταμιευτικά έργα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς έχει αναγγείλει τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την αντλησιοταμίευση και την αποθήκευση ενέργειας. Πλαίσιο το οποίο εδώ και χρόνια δεν έχει εκπονηθεί, με αποτέλεσμα σημαντικές επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ να μένουν στα χαρτιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v