Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις στήριξης της ενεργοβόρου βιομηχανίας

Υπεγράφησαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τους μηχανισμούς διακοψιμότητας. Ελήφθησαν οι εγκρίσεις από την Κομισιόν. Θα συνδυαστούν και με άλλα μέτρα για τη μείωση του κόστους του βιομηχανικού ρεύματος, τα οποία επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ.

Κινήσεις στήριξης της ενεργοβόρου βιομηχανίας

Ανοίγει ο δρόμος για την επανεκκίνηση των μηχανισμών διακοψιμότητας και TFRM (Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας), σε συνέχεια της υπογραφής των απαραίτητων αποφάσεων από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και τη λήψη των comfort letters από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του ΤFRM είχε σταματήσει τον Μάρτιο του 2019 και η διακοψιμότητα από τον Φεβρουάριο του 2020.

Το πλαίσιο της λειτουργίας των δύο μηχανισμών έχει ως εξής:

Παρατείνεται ο μηχανισμός Δημοπρασιών Διακοπτόμενου Φορτίου (διακοψιμότητα) (μέσω του οποίου οι μεγάλοι καταναλωτές και ιδίως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος και στην ασφάλεια εφοδιασμού των καταναλωτών) έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των Δημοπρασιών ΥΔΦ (Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου) του ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 800 MW (400 MW υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW υπηρεσία τύπου 2). Η πρώτη Δημοπρασία προγραμματίζεται να διενεργηθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Επανεκκινεί ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Eυελιξίας (δια του οποίου εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών ευελιξίας στο Σύστημα, μεταξύ άλλων από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τους σταθμούς φυσικού αερίου και η εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι η αγορά εξισορρόπησης καταστεί πλήρως λειτουργική).

Προβλέπεται ειδικότερα η διενέργεια δύο δημοπρασιών ευέλικτης ισχύος.

  • Η πρώτη -που θα αφορά ισχύ 4.500 MW- αφορά περίοδο μετά την ολοκλήρωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου (Κώδικας Διαχείρισης Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) έως το τέλος του μήνα που ακολουθεί τον μήνα έναρξης της αγοράς εξισορρόπησης, ή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, όποιο από τα δύο χρονικά ορόσημα επέλθει πρώτο.
  • Η δεύτερη δημοπρασία ευέλικτης ισχύος θα λάβει χώρα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η αγορά εξισορρόπησης και θα αφορά περίοδο που εκκινεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης και λήγει σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τις 31 Μαρτίου 2021, οπότε και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο Μεταβατικός Μηχανισμός.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε σχετικά: «Με τις υπουργικές αποφάσεις και την λήψη και των τελικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγει ο δρόμος για την επανενεργοποίηση των μηχανισμών διακοψιμότητας και του TFRM το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην παρούσα συγκυρία τόσο για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, που θα συνδυαστεί και με άλλα μέτρα για την μείωση του κόστους του βιομηχανικού ρεύματος τα οποία επεξεργαζόμαστε. Την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε εντατικά για την έναρξη του Target Model στις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά και για την προετοιμασία της ελληνικής πρότασης για τον Μόνιμο Μηχανισμό Ευελιξίας (CRM), που θα αποτελέσουν τα μόνιμα εργαλεία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ορατό μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v