Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υδρογονάνθρακες: Κινητικότητα για το «οικόπεδο» νότια της Κρήτης

Εγκρίθηκε το περιβαλλοντικό σχέδιο για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Διοικητικά έτοιμη η περιοχή για διαγωνισμό παραχώρησης σε πετρελαϊκές εταιρείες. Συνάντηση με Total.

Υδρογονάνθρακες: Κινητικότητα για το «οικόπεδο» νότια της Κρήτης

Ολοκληρώνεται η διοικητική προετοιμασία για νέες παραχωρήσεις περιοχών προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που βρίσκονται δυτικά και νότια της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με απόφασή του ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το πρόγραμμα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Νότια της Κρήτης». Η έκτασή της είναι 33.933 τετραγωνικά χιλιόμετρα, γειτνιάζει από τη μία πλευρά με το «οικόπεδο» «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια και φτάνει μέχρι τα όρια της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου.

Ο προηγούμενος πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς είχε ετοιμάσει το σχέδιο της ΣΜΠΕ για το «οικόπεδο» «Νότια της Κρήτης» από τον Αύγουστο του 2019 και στη συνέχεια δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Το σκεπτικό της εκκίνησης των διαδικασιών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση είχε να κάνει με την έγκαιρη διοικητική προετοιμασία σε ενδεχόμενο διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της πολλά υποσχόμενης σε κοιτάσματα φυσικού αερίου περιοχής. Σημειωτέον πως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, για την περιοχή αυτή έχουν εκδηλώσει στο παρελθόν άτυπο ενδιαφέρον πετρελαϊκές εταιρείες και για τον λόγο αυτό, η τότε διοίκηση της ΕΔΕΥ κινήθηκε γρήγορα για τη ΣΜΠΕ.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνομιλώντας με το Euro2day.gr, σημειώνουν πως «η απόφαση έγκρισης του περιβαλλοντικού σχεδίου για τις έρευνες υδρογονανθράκων Νότια της Κρήτης συνιστά ένα βήμα προς την επίλυση διοικητικών και άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων νωρίτερα από μία ενδεχόμενη παραχώρηση». Ουσιαστικά κερδίζεται χρόνος, ώστε η περιοχή να είναι έτοιμη αδειοδοτικά, αν ζητηθεί από πετρελαϊκούς ομίλους ή αν η κυβέρνηση αποφασίσει να διενεργήσει από μόνη της διεθνή διαγωνισμό.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου σπεύδουν επίσης να διευκρινίσουν στο Euro2day.gr ότι «δεν επίκειται σε αυτή τη φάση η προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων, αλλά ούτε έχουν εμφανιστεί ενδιαφερόμενες εταιρείες». Προσθέτουν επίσης ότι «η έγκριση της απόφασης της ΣΜΠΕ δεν σχετίζεται με τα τελευταία προκλητικά γεγονότα στην περιοχή από τη γειτονική Τουρκία».

  • Οπως φαίνεται στον χάρτη, η περιοχή «Νότια της Κρήτης» είναι τα «οικόπεδα» που βρίσκονται δεξιά όπως βλέπουμε από εκείνα των Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ. Έχουν ανοιχτό γαλάζιο χρώμα.

Η συνάντηση με την Total

Την ίδια στιγμή, στο φως της δημοσιότητας ήλθε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση ανάμεσα στη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και τη νέα διοίκηση της ΕΔΕΥ με στελέχη της γαλλικής Total.
Πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση είχε ως αντικείμενο το πλάνο των ενεργειών της κοινοπραξίας των Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ για την εκκίνηση του προγράμματος ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες βρίσκονται στη φάση της υποβολής περιβαλλοντικού σχεδίου για τη διενέργεια δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στα δύο «οικόπεδα». Αυτές εκτιμώνται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Το πρόγραμμα της κοινοπραξίας κινείται εντός χρονοδιαγράμματος, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v