Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής: Πιέσεις στα «γεράκια» για συμβιβασμό

Στο δείπνο πάλι το θρίλερ των διαπραγματεύσεων. Γερό ψαλίδι στις επιχορηγήσεις ζητούν οι «φειδωλές» χώρες του Βορρά. Σκληρή δήλωση Κόντε περί εκβιασμού. Εκνευρισμός στον γαλλογερμανικό άξονα. Αβέβαιο το αποτέλεσμα. Δύσκολη η συμφωνία, λέει η Μέρκελ.

Σύνοδος Κορυφής: Πιέσεις στα «γεράκια» για συμβιβασμό

Στο δείπνο μεταφέρονται ξανά οι συζητήσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσής μετά τους κύκλους διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα από το μεσημέρι. Παραμένει το χάσμα για μια συμφωνία σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, για τρίτη διαδοχική ημέρα διαπραγματεύσεων δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Δανίας, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Τσαρλς Μισέλ, καθώς εξελίσσεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων για τις κατανομές των πόρων και τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού μείγματος επιχορηγήσεων/δανείων στο πακέτο στήριξης.

Ωστόσο, δεν φάνηκε κάποιο φως για σύγκλιση, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, με τους ηγέτες των "φειδωλών", δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου  Άνγκελα Μέρκελ πως «υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια όμως είναι πιθανό πως δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Όπως δήλωνε το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ, "σπάνια έχω δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις" σε τόσους πολλούς τομείς, ενώ ο ίδιος τόνιζε ότι "είναι μια στιγμή αλληλεγγύης, γιατί αν κάποιες χώρες καταρρεύσουν, πιστεύω ότι μπορεί να έχει συνέπειες για άλλες".

«Στην ιδανική περίπτωση, η συμφωνία θα πρέπει να είναι φιλόδοξη όσον αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση του πακέτου, σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με αυτό που έχει προτείνει η Ευρωπϊκή Επιτροπή. Είναι καλύτερα μια συμφωνία για μια φιλόδοξη προοπτική ακόμα κι αν χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ερώτηση του Reuters.

«Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε κάτι φιλόδοξο σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν και όχι σε κάτι γρήγορο (στο πόδι) και λιγότερο φιλόδοξο».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν σημειώθηκε αρκετή πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα πως σήμερα θα αρθεί το αδιέξοδο.

 

 

Κόντε: «Η Ευρώπη εκβιάζεται»

«Η Ευρώπη εκβιάζεται» από τα γεράκια, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, έφτασε να προτείνει, νωρίτερα, ακόμη και συμφωνία χωρίς την έγκριση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, καθώς η κόντρα έδειξε να φτάνει στα άκρα δίχως διαθέσεις για ικανούς συμβιβασμούς.

Με σύντομη παρέμβασή του μέσω Twitter, o Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκους θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες "φειδωλές"».

 Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των 27 που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, για τρίτη ημέρα.

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο Κουρτς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία, σύμφωνα με με το τρέχον σχέδιο, φέρεται πως θα έχει ετήσια έκπτωση ύψους 287 εκατομμυρίων, ενώ αρχικά προβλέπονταν μόνο 137 εκατομμύρια και κατόπιν 237 εκατομμύρια ευρώ.

Οι προτάσεις και οι διαφωνίες

Μετά από μια συνεδρίαση με πολλές εντάσεις την Παρασκευή, το Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέθεσε μια νέα πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές. Συγκεκριμένα:

  • Να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισ. ευρώ.
  • Να αυξηθεί το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
  • Το νέο σχέδιο, σύμφωνα με τους Financial Times, προβλέπει ένα συμβιβασμό σε ότι αφορά το θέμα του βέτο. Συγκεκριμένα δίνει σε μια χώρα το δικαίωμα να πει «όχι» στην πληρωμή προς κάποιο κράτος μέλος αλλά έχει περιθώριο μόνο τριών ημερών για να το πράξει. Η διαφορά θα συζητείται μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και αν δεν λυθεί το θέμα θα πηγαίνει στους ηγέτες της ΕΕ.

Παρά τη νέα πρόταση, όμως, και το μπαράζ των συναντήσεων που έγιναν χθες συμφωνία προς ώρας δεν υπάρχει. Από τη μια πλευρά, βρίσκονται Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία, οι «φειδωλοί» που ζητούν δραστική περικοπή του πακέτου των 750 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από το τελευταίο (με Ισπανία και Ιταλία επικεφαλής) αρνούνται τις περικοπές αυτές.

Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι η σχέση μεταξύ επιχορηγήσεων και επιστρεπτέων δανείων στο Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ, για το οποίο η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία θέλουν να μειώσουν τις επιχορηγήσεις κάτω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ (αντί των αρχικών 500 δισεκατομμυρίων ευρώ), που όμως απορρίπτουν οι χώρες του Νότου, αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα βρεθεί σήμερα το μεσημέρι, οπότε ξεκινά εκ νέου η συνάντηση, συμφωνία. Γερμανική πηγή που επικαλούνται οι Financial Times δήλωσε ότι αργά το βράδυ υπήρξαν διμερείς συναντήσεις.

Επιπλέον πονοκέφαλος είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν ο οποίος (με στήριξη από Πολωνία και Σλοβενία) απειλεί με βέτο αν τα κονδύλια συνδεθούν με απαίτηση για σεβασμό του «κράτους δικαίου». Επιδιώκει κάθε μπλοκάρισμα των εκταμιεύσεων να συνοδεύεται από ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών, κάτι που μεταφράζεται με δικαίωμα βέτο από όλους.

Αργά χθες το βράδυ, οι ηγέτες των «φειδωλών» και η Φινλανδία πίεζαν για σημαντικές περικοπές στις επιχορηγήσεις που περιλαμβάνει το πακέτο των 750 δισ. ευρώ. Οι νότιες χώρες με τη στήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας επιμένουν ότι δεν μπορούν να πέσουν κάτω από τα 400 δισ. ευρώ (αρχικά ήταν 450 δισ.) που προβλέπει η νέα πρόταση του Μισέλ Σαρλ. Μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, Αγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν είναι εμφανώς εκνευρισμένοι από τις απαιτήσεις για περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων.

Ο τελευταίος δε φέρεται να απείλησε να επιστρέψει άμεσα στο Παρίσι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v