Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες παρατάσεις και πληρωμές για τα 534 ευρώ

Τι ισχύει για τις δηλώσεις εργοδοτών και εργαζόμενων με συμβάσεις σε αναστολή εντός του Ιουνίου. Πώς άλλαξαν τα χρονοδιαγράμματα. Έως πότε υποβάλλουν αιτήσεις οι εποχικά εργαζόμενοι.

Νέες παρατάσεις και πληρωμές για τα 534 ευρώ

Παράταση έως την επόμενη Δευτέρα 27 Ιουλίου έδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας ή και ορθές επαναλήψεις που αφορούν τον μήνα Ιούνιο.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου, έληγε η προθεσμία για τις υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ώστε να κατοχυρώσουν τον Ιούνιο δικαίωμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr, ώστε οι εργαζόμενοι να εισπράξουν την ειδική αποζημίωση ύψους έως 534 ευρώ για τον Ιούνιο.

Οι δηλώσεις των εργοδοτών έληγαν τη Δευτέρα. Αφορούσαν ορθές επαναλήψεις από την πλευρά των επιχειρήσεων που έθεσαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τμήμα ή το σύνολο του προσωπικού τους τον Ιούνιο.

Πλέον, τόσο οι δηλώσεις εργαζόμενων όσο και οι δηλώσεις εργοδοτών μπορεί να υποβληθούν έως τις 27 Ιουλίου.

Προσοχή. Τον Ιούνιο οι αναστολές επιτρέπονταν σε επιχειρήσεις επισιτισμού, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού, όπως επίσης και σε επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχείων-καταλυμάτων, τουριστικών λεωφορείων. Για τους εργαζόμενους σε όλους αυτούς τους κλάδους που τελούσαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιούνιο, η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης, που φτάνει έως και τα 534 ευρώ, έχει ανακοινωθεί πως θα καταβληθεί το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη 27-28 Ιουλίου.

Στον αντίποδα, οι εποχικά εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν μονομερώς υπεύθυνες δηλώσεις. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, μπορούν να υποβάλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έως και 31 Ιουλίου, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη δήλωση εργοδότη στην «Εργάνη».

Μονομερή δήλωση υποβάλλουν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου, όπως και όσοι δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος καθώς το ξενοδοχείο-κατάλυμα ή το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο εργάστηκαν το 2019 δεν θα επαναλειτουργήσει. Με αυτόν τον τρόπο οι εποχικά εργαζόμενοι αποκτούν δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων, ώστε να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v