Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή φόρου: Πληρωμές-εξπρές από την εφορία

«Χαμόγελα» σε όσους η εφορία έχει βάλει μεγάλο φέσι για πολλούς μήνες. Νέα διαδικασία για να μηδενίσει ο λογαριασμός των 500 εκατ. ευρώ. Η οδηγία του διοικητή της ΑΑΔΕ προς τις ΔΟΥ.

Επιστροφή φόρου: Πληρωμές-εξπρές από την εφορία

Όσα περισσότερα σας χρωστά η ΑΑΔΕ και όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στην επιστροφή φόρων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες τα χρωστούμενα να πιστωθούν άμεσα στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

Με το ύψος των εκκρεμών επιστροφών φόρου να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο να αναλαμβάνει εκ νέου δεσμεύσεις έναντι των θεσμών για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου (μαζί με τις οφειλές γενικής κυβέρνησης 2,3 δισ. ευρώ τον Μάιο), ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής φαίνεται να πατάει το γκάζι εκκαθάρισης του στοκ. Με αναλυτικές οδηγίες προς όλες τις Δ.Ο.Υ, ζητά κατηγοριοποίηση των υποθέσεων με βάση δύο κριτήρια: τη χρονολογική ωρίμανση και το ύψος των επιστραφέντων ποσών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «προτεραιότητα αποτελεί η εξόφληση των μεγαλύτερων σε ύψος επιστροφών και μεγαλύτερης χρονολογικής ωρίμασης, ώστε να καταστεί δυνατή η ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής των επιστροφών».

Η ημερομηνία αφετηρίας για τον υπολογισμό της χρονολογικής ωρίμανσης των επιστροφών λογίζεται για μεν τα ποσά επιστροφής φόρων, η ημερομηνία αιτήματος επιστροφής του δικαιούχου, για δε τα ποσά επιστροφής λοιπών εσόδων, η ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ.

Για να διεξαχθεί η αρχική κατάταξη με βάση το ύψος του ποσού, τα προς επιστροφή ποσά ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά και ακολούθως διαιρείται το πλήθος τους δια 3, ώστε να προκύψουν τρεις κατηγορίες:

Ύφος επιστρεπτέου ποσού (Κριτήριο Α')

- Βαθμίδα 1: τα μεγάλα ποσά

- Βαθμίδα 2: τα μεσαία ποσά

- Βαθμίδα 3: τα μικρά ποσά

Στη συνέχεια, οι επιστροφές κατατάσσονται σε βαθμίδες με βάση την χρονολογική τους ωρίμανση στις ακόλουθες τέσσερις βαθμίδες:

«Ηλικία» αιτήματος

- Βαθμίδα 1: Άνω των 180 ημερών

- Βαθμίδα 2: Μεταξύ 91-180 ημερών

- Βαθμίδα 3: Μεταξύ 60-90 ημερών

- Βαθμίδα 4: Κάτω των 60 ημερών

Στον κατάλογο που θα προκύψει, απόλυτη προτεραιότητα εξόφλησης έχουν τα αιτήματα «ηλικίας» άνω των 180 ημερών και μεγάλων ποσών και στη συνέχεια, πάντα με βάση τον συνδυασμό των δύο κριτηρίων, θα συμπληρώνεται η λίστα, η οποία θα επικαιροποιείται δύο φορές τον μήνα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μεταξύ Απριλίου και Μαΐου οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν κατά 128 εκατ. ευρώ αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στα 498 εκατ. ευρώ (από 626 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο). Περίπου 6 στα 10 ευρώ των «φεσιών» εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και συγκεκριμένα από τα 498 εκατ. ευρώ, τα 333 εκατομμύρια ευρώ.

 

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v