Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού μπαίνουν περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση

Τι προβλέπεται για βιομηχανία, επιχειρηματικά πάρκα και περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Τι γίνεται με τα αυθαίρετα. Σε ποια νησιά αναστέλλονται οικοδομικές άδειες. Οι συντελεστής δόμησης στα ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια.

Πού μπαίνουν περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση

Διετή διορία για έκδοση οικοδομικής άδειας δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου οικοπέδων κάτω των 4 στρεμμάτων, αναστέλλει τις οικοδομικές άδειες σε Μύκονο και Σαντορίνη, επιβάλλει πρόστιμα 300-2.000 ευρώ, συν έξτρα προσαυξήσεις, για όσους αμελούν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, επιταχύνει τον χωροταξικό σχεδιασμό, περιορίζοντας την εκτός σχεδίου δόμηση.

Αυτά επισήμανε στην ΕΡΤ ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για τις νέες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, που αναμένεται να έρθει εντός του Σεπτεμβρίου προς συζήτηση στη Βουλή.

Επιταχύνεται ο χωροταξικός σχεδιασμός

«Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη, να ισορροπήσουμε ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και την προστασία του περιβάλλοντος», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «πολεοδομικά σχέδια υπάρχουν σήμερα μόνο για το 20% της χώρας και τα περισσότερα είναι απαρχαιωμένα.

Στόχος μας μέσα σε οκτώ με 10 χρόνια να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των πολεοδομικών σχεδίων, ώστε να έχουμε δασολόγιο, κτηματολόγιο και πολεοδομικά σχέδια για όλη τη χώρα. Αυτό θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε μια σύγχρονη χωροταξική και περιβαλλοντική πολιτική». Ταυτόχρονα όμως διευκρίνισε ότι «στους τουριστικούς δήμους, θα προτάξουμε την εκπόνηση των πολεοδομικών σχεδίων».

Τι γίνεται με την εκτός σχεδίου δόμηση

«Βάζουμε περιορισμούς μεσοσταθμικά 10% σε σχέση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα και στη βιομηχανία βάζουμε μεγαλύτερους περιορισμούς για την εκτός σχεδίου δόμηση, βάζουμε 33%», τόνισε ο υπουργός.

Υπογράμμισε πως «σε αντιστάθμισμα λέμε ότι σε επιχειρηματικά πάρκα ή σε περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, όταν γίνεται οργανωμένα η τουριστική ανάπτυξη θα μπορείς να έχεις παραπάνω συντελεστές».

«Έως σήμερα ο κανόνας ήταν ότι μπορείς να χτίζεις στα 4 στρέμματα. Από εκεί και πέρα υπήρχαν πολλές εξαιρέσεις-παρεκκλίσεις και υπό προϋποθέσεις μπορούσες να χτίζεις και στα 700 μέτρα», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Διευκρίνισε πως «αυτό θα ισχύει μόνο για δύο χρόνια, για να μην υπάρχει αιφνιδιασμός. Από εκεί και πέρα θα ισχύει ο γενικός κανόνας, τα 4 στρέμματα για τα εκτός σχεδίου».

Αναστέλλονται οι οικοδομικές άδειες σε Μύκονο και Σαντορίνη

Στη Μύκονο και στη Σαντορίνη αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για τα τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται εκτός των ορίων οικισμών.

«Στα δύο πιο άναρχα δομημένα νησιά του Αιγαίου θα παγώσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα που αφορά στον τουρισμό έως την έγκριση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, δηλαδή για διάστημα περίπου ενάμισι έτους», ενημέρωσε ο υπουργός, με στόχο όπως επεσήμανε «να μπει φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα αυτών των κορεσμένων περιοχών, για να μην πληγεί ο τουρισμός».

Μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης στα ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια

«Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας και της Ε.Ε για την κλιματική αλλαγή», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «γι' αυτό και όσοι προτίθενται να χτίσουν ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια θα επιβραβεύονται με πολεοδομική άδεια περισσότερων τετραγωνικών».

Πρόστιμα 300-2.000 ευρώ, συν έξτρα προσαυξήσεις, για όσους αμελούν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο

Τα 2/3 των πολιτών έχουν σπεύσει να κάνουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας τους στο Κτηματολόγιο. Για τους υπόλοιπους αμελείς θα επιβληθούν πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ συν τις προσαυξήσεις, επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν Κτηματολόγιο, Δασολόγιο και ολοκληρωμένο Σχέδιο Δόμησης, στη χώρα.

Ψηφιακή Τράπεζα Γης

Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε πως το υπουργείο σχεδιάζει την Ψηφιακή Τράπεζα Γης. «Κάποιος που έχει διατηρητέο κτήριο θα αποζημιώνεται για το γεγονός ότι το συντηρεί και δεν μπορεί να χτίσει παραπάνω.

Όποιος έχει το δικαίωμα να χτίσει περισσότερα τετραγωνικά, θα πληρώνει κάτι παραπάνω σε αυτή την ψηφιακή τράπεζα γης και τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται είτε από τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων είτε για να κάνουμε κάποιους κοινόχρηστους χώρους, ενημέρωσε.

Γκρέμισμα αυθαίρετων κατασκευών

Καταλήγοντας ο υπουργός ενημέρωσε ότι «το δεύτερο εξάμηνο του '20 θα γκρεμίσουμε περισσότερες από 1.000 αυθαίρετες κατασκευές σε όλη τη χώρα, σε περιπτώσεις που έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Όταν έχεις σπίτια σε ρέματα, δεν μπορείς να το ανέχεσαι».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v