Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα 534 ευρώ: Οι παρατάσεις και οι νέες προθεσμίες για αιτήσεις

Νέες αναστολές συμβάσεων και αναθεώρηση προθεσμιών. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων από εργοδότες και μισθωτούς προκειμένου να καταβληθεί η ειδική αποζημίωση ύψους έως 534 ευρώ. Πότε υποβάλλονται αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα Συν-Εργασία. Παράταση και στην πληρωμή εισφορών και υποβολή ΑΠΔ.

Επίδομα 534 ευρώ: Οι παρατάσεις και οι νέες προθεσμίες για αιτήσεις

Τη δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας και κατά τον Αύγουστο, δίνεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του επισιτισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού, λόγω της παρατεταμένη πτώση του τζίρου των συγκεκριμένων επιχειρήσεων αλλά και της πιθανότητας λήψης νέων συμπληρωματικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας Covid 19.

Η απόφαση, ελήφθη από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των μέτρων προστασίας από την πανδημία. Είχε προηγηθεί τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Πλέον, με τη νέα παρέμβαση επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους επισιτισμού, πολιτισμού και αθλητισμού και πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και πάντως όχι πέραν της 31ης.8.2020.

Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που για 30 ημέρες ανέρχεται σε 534 ευρώ. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού των εργαζόμενων, ενώ οι επιχειρήσεις-εργοδότες για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου, και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31η.8.2020 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Προσοχή. Οι αιτήσεις για αναστολές συμβάσεων μόνο για τους εργαζόμενους που δεν έχει υποβληθεί αίτηση για τον Ιούνιο, θα διαρκέσουν μεταξύ 5 και 7 Αυγούστου. Αντίστοιχα, για τον Ιούλιο και για τους κλάδους Τουρισμού - Μεταφορών - Πολιτισμού - Αθλητισμού καθώς και για τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων οι αιτήσεις ξεκινούν στις 10 Αυγούστου και θα διαρκέσουν έως τις 25 του ίδιου μήνα.

Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις - εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού,μπορούν να υποβάλλουν μονομερώς αιτήσεις από τις 7 έως και τις 31/8/2020. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο.

Τέλος, οι ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων πήραν παράταση για υποβολή αιτήσεων έως και 31/8/2020.

Εν τω μεταξύ, από το σύστημα Εργάνη ανακοινώθηκαν νέες ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων – δηλώσεων α και β φάσης για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, από επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Συγκεκριμένα, το σύστημα θα είναι ανοικτό από 5 έως και 7 Αυγούστου ώστε να υποβάλλονται δηλώσεις ένταξης στο μηχανισμό Συν-Εργασία για τον μήνα Ιούνιο και μόνο, τόσο για για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β'ΦΑΣΗΣ για τον συγκεκριμένο μήνα, όσο και για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β'ΦΑΣΗΣ.

Πριν υποβληθούν οι διορθώσεις με το έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β' ΦΑΣΗΣ, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β' ΦΑΣΗ και επιλέγοντας το κουμπί [Διαχείριση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β' ΦΑΣΗΣ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, 4 Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων για την Α φάση ένταξης στο Συνεργασία, κατά τον Ιούλιο. Για τον Αύγουστο, οι αντίστοιχες δηλώσεις Α’ φάσης θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 31.8.2020.

Η αιτήσεις της Β’ φάσης για τον Ιούλιο ξεκινούν αύριο 5 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 24.8.2020.

Παράταση και στις πληρωμές εισφορών

Περιθώριο έως τις 20 Αυγούστου έχουν οι 1,5 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες προκειμένου να καταβάλλουν στον e-ΕΦΚΑ τις εισφορές Ιουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα προχώρησε στην απόφαση να δώσει παράταση στις πληρωμές προκειμένου να τους διευκολύνει, καθώς στην πράξη πρόκειται για τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο δεν ισχύουν οι πρόνοιες που είχαν ληφθεί κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας του covid 19.

Η αύξηση της εισπραξιμότητας ειδικά όσον αφορά τις εισφορές των μη μισθωτών αποτελεί για την διοίκηση του ταμείου ένα από τα μεγάλα ζητούμενα του φετινού, δύσκολου καλοκαιριού, καθώς το νέο σύστημα εισφορών δεν πρόλαβε καλά – καλά να ξεκινήσει και διακόπηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση που χτύπησε και την χώρα μας.

Πλέον, το βάρος πέφτει τόσο στην είσπραξη των τρεχουσών εισφορών όσο και την έναρξη είσπραξης των εισφορών που «πάγωσαν» το προηγούμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι, η τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κατέγραψε δραματική αύξηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, τα χρέη αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, με τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού να αφήνουν βαρύ το αποτύπωμά τους στην ελληνική οικονομία, από το πρώτο κιόλας 15ήμερο εμφάνισής της στη χώρα μας. Έτσι, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2020, τα ληξιπρόθεσμα και ανείσπρακτα χρέη αυξήθηκαν κατά 932 εκατ. ευρώ και ξεπέρασαν έτσι τα 36 δισ. ευρώ.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας:

1.καταβολής εισφορών Ιουνίου 2020 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων (Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων, Αγροτών) έως την 20-08-2020 και

2.υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) Κοινών Επιχειρήσεων μισθολογικής περιόδου Ιουνίου 2020 και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών Ιουνίου 2020 έως την 31-08-2020 για τους:

  • Εργαζόμενους, που έχουν ενταχθεί τον μήνα Ιούνιο 2020 στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (άρθρο 31 του Ν. 4690/2020),
  • Εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, για τους οποίους ανεστάλεισαν οι συμβάσεις εργασίας τους τον Ιούνιο 2020 (άρθρο 32 του Ν. 4690/2020) και
  • Εποχικά εργαζόμενους -χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης- που επαναπροσλήφθησαν τον Ιούνιο 2020 από εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου (άρθρο 33 του ν. 4690/2020).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v