Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά μαραθώνιος πληρωμής φόρων 5,5 δισ. ευρώ

Με διπλή πληρωμή για ένα εκατομμύριο φορολογουμένους ξεκινά στα τέλη Αυγούστου επτάμηνος Γολγοθάς. Ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ από τον οποίο η ΑΑΔΕ περιμένει έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ. Εκκρεμούν ακόμα 600.000 δηλώσεις.

Ξεκινά μαραθώνιος πληρωμής φόρων 5,5 δισ. ευρώ

Διπλή δόση φόρου εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι των οποίων τα εκκαθαριστικά παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχουν υποβάλλει ακόμα τις δηλώσεις τους.

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ η οποία φέρνει φόρο ακινήτων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι ουσιαστικά αμετάβλητο σε σχέση με το περυσινό, καθώς τα κυβερνητικά σχέδια νέων μειώσεων στο φόρο που θα υποστηρίζονταν από την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έμειναν στον αέρα μετά την επέλαση της πανδημίας. Μειωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα συμψηφίσουν το ένα τρίτο των απωλειών από τα μισθώματα μετά τη μείωση κατά 40% των ενοικίων που εισέπρατταν -και πάλι- εξαιτίας της πανδημίας.

Στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ προστίθενται φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την παράταση της σχετικής προθεσμίας έως τις 28 Αυγούστου και από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι υπολείπεται η υποβολή περίπου 600.000 δηλώσεων. Έως χθες είχαν υποβληθεί 5.775.239 Ε1 έναντι περίπου 6,4 εκατομμυρίων που είχαν υποβληθεί πέρυσι και είχαν εκδοθεί 7.958.517 εκκαθαριστικά καθώς άσχετα με το εάν οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση ή όχι, το ραβασάκι εκδίδεται ξεχωριστά.

Ένα στα τρία εκκαθαριστικά είναι χρεωστικό και ο λογαριασμός μέχρι τώρα φτάνει τα 2,8 δισ. ευρώ πρόσθετων φόρων, ενώ μόλις το 12,47% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι πιστωτικό με τους φόρους προς επιστροφή στα 316 εκατ. ευρώ.

Για τους αποδέκτες χρωστικού σημειώματος ο φόρος εισοδήματος φέτος εξοφλείται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις στο διάστημα Ιούλιος 2020-Φεβρουάριος 2021. Μετά την παροχή παράτασης όμως έως το τις 28 Αυγούστου η διάταξη νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή ορίζει ότι για όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους τον Αύγουστο, η πρώτη δόση θα είναι διπλή για να βγει το δοσολόγιο έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Παρ’ ότι το ποσοστό της προβλεπόμενης έκπτωσης 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου κρίνεται από τους φοροτεχνικούς «μικρό», αξίζει να σημειωθεί πως όσοι εξοφλήσουν έως το τέλος Αυγούστου το φόρο που οφείλουν με τη μία, δικαιούνται την έκπτωση άσχετα μετά το εάν υπέβαλαν τη δήλωσή τους εντός της αρχικής προθεσμίας ή στην παράταση.

Η συγκεκριμένη διάταξη ορίζει πως «όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την 31η Αυγούστου 2020, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 2%».

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v