Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 800 εκατ. ευρώ το «κόστος» για τη μείωση των εισφορών

Οι 3 ποσοστιαίες μονάδες μείωσης των εισφορών θα μοιραστούν κατά 1,21 μονάδες για τον εργαζόμενο και 1,79 μονάδες για τους εργοδότες. Το μέτρο θα ισχύσει για το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά και τη μερική απασχόληση.

Στα 800 εκατ. ευρώ το «κόστος» για τη μείωση των εισφορών

Στα 800 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική ελάφρυνση που προκύπτει για το 2021 για το σύνολο των εργοδοτών και των εργαζομένων, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Το μέτρο εξήγγειλε χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και όπως δήλωσε σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του real fm, η σωρευτική ελάφρυνση έχει προϋπολογιστεί στα 800 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο θα ισχύσει  για το 2021 με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης από τη σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Σύμφωνα μάλιστα με tweet του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι 3 αυτές μονάδες θα  μοιραστούν κατά 1,21 μονάδες για τον εργαζόμενο και 1,79 μονάδες για τους εργοδότες.

 

Πληροφορίες μάλιστα από τα συναρμόδια υπουργεία θέλουν το μέτρο να εφαρμόζεται τόσο στους εργαζόμενους με πλήρη όσο και σε αυτούς με μερική απασχόληση.

Η μείωση θα είναι ποσοστιαία και θα προέλθει από τους συνεισπραττόμενους κλάδους που αφορούν στο πακέτο εισφορών του ΟΑΕΔ (ΛΑΕΚ, ΟΕΚ, Ανεργία).

Αθροιστικά το όφελος  εργαζόμενου – εργοδότη, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης ξεκινά από  τα 20 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.

Σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές στο βασικό πακέτο κάλυψης μισθωτού ανέρχονται σε 39,66%, μετά την πρόσφατη μείωση κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες που ισχύει από τον περασμένο Ιούνιο. Τα ασφάλιστρα επιμερίζονται κατά 15,33% στον εργαζόμενο και κατά 24,33% στον εργοδότη. Η σημαντική μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, διαμορφώνει το συνολικό ασφάλιστρο στα 36,66%.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v