Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τις υπερωρίες και το Δώρο Χριστουγέννων

Yπουργοί της κυβέρνησης μίλησαν για “εφεδρείες” στη μάχη για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Σε υψηλούς τόνους η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τις υπερωρίες και το Δώρο Χριστουγέννων

Με 158 “ναι” πέρασε το νομοσχέδιο, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί δύο ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Τα άρθρα 10 και 17 για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων στις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης και για τις υπερωρίες εργαζομένων που πήραν προληπτική άδεια λόγω κορωνοϊού καταψηφίστηκαν από 124 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Στο άρθρο 18 - που αφορά υπερωρίες που γίνονται χωρίς να απαιτείται υπουργική απόφαση- καταψήφισαν 114 βουλευτές και υπήρξαν και 10 “παρών” (από την Ελληνική Λύση).

Κατά την τοποθέτηση τους στην Ολομέλεια υπουργοί της κυβέρνησης μίλησαν για “εφεδρείες” στη μάχη για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Σε 38.7 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε σε 61 μέτρα και εργαλεία που στην πλήρη εφαρμογή τους θα φτάσουν τα 24 δισεκατομμύρια. Σχετικά και με τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις του Ecofin και το Eurogroup ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «ουσιαστικά η κοινή συνισταμένη της συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, είναι ότι θα εξακολουθήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, τουλάχιστον και για το 2021».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για τις εργασιακές διατάξεις που αφορούν στις υπερωρίες εργαζομένων που μπήκαν σε προληπτική καραντίνα αλλά και τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων στις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης. «Προάγγελο για σκληρότερες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η τομεάρχης Εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ασκώντας έντονη κριτική στις προωθούμενες διατάξεις.

Παράλληλα η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως “ο υπουργός Εργασίας προσβάλλει τους εργαζόμενους όταν ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ τους η μείωση μισθών με το αποτυχημένο πρόγραμμα Συν- Εργασία, η μείωση του δώρου Χριστουγέννων, η παροχή δυνατότητας στον εργοδότη για περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες”.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτσης τόνισε μεταξύ άλλων “είναι αντεργατική η διάταξη που μειώνει την προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης σε 50; Είναι αντεργατική η διάταξη που επεκτείνει τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας; Είναι αντεργατική η διάταξη που επεκτείνει το πρόγραμμα Συνεργασία, στηρίζοντας θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις για να διατηρήσουμε τους εργαζόμενους; Είναι αντεργατική η απόφαση που θα βγάλουμε για να επεκτείνουμε κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου; “. Για να προσθέσει “δικαίωμα σας να τοποθετείστε όπως θέλετε. Αλλά τουλάχιστον τοποθετηθείτε με ρεαλισμό και φέρτε και καμία πρόταση”.

Κριτική σε διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Για βαθιά αντεργατικά μέτρα έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση «βάζει χέρι» και στο δώρο Χριστουγέννων. Από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις επείγοντος χαρακτήρα αλλά και διατάξεις ασύνδετες μεταξύ τους, εστιάζοντας στην ανάγκη στήριξης της μεσαίας τάξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v