Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκυλακάκης: Χρειάζεται μια επανάσταση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Γρήγορες ταχύτητες θα απαιτήσει η αξιοποίηση των πόρων, τόνισε ο υφ. Οικονομικών. Σωστή ισορροπία στο μείγμα, το μήνυμα του Ντ. Κοστέλο της Κομισιόν. Σωστή εφαρμογή του νέου πτωχευτικού ζήτησε ο Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ.

Σκυλακάκης: Χρειάζεται μια επανάσταση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Πρέπει να ανακάμψει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιούργησε η κρίση της περασμένης δεκαετίας, τόνισε μιλώντας στον Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια «επανάσταση», για να μπορέσει να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς έχει περιορισμένο χρόνο ζωής, 5,5 χρόνια, ενώ το ΕΣΠΑ μια δεκαετία. Ο λόγος είναι ο πολύς χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία γύρω από ένα έργο.

Τέτοια μεγάλα ποσά, τέτοια ευκαιρία δεν πρόκειται να έρθει ξανά στο ορατό μέλλον, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τα αξιοποιήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε παράλληλα όσο περισσότερα χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα μπορούμε. «Θα πετύχουμε, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του EwG Tuomas Saarenheimo μίλησε για τον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι μπήκε στην παρούσα κρίση πολύ πιο ισχυρός χάρη στη δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει αισιοδοξία στις αγορές μετοχών και ομολόγων, τόνισε. Οι εθνικές κυβερνήσεις αντέδρασαν γρήγορα για να στηρίξουν τις οικονομίες, η ΕΚΤ υιοθέτησε ισχυρά μέτρα, ενώ και η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε το πακέτο των 750 δισ. ευρώ.

Τα κρατικά χρέη θα αυξηθούν σημαντικά, δεν μπορεί να γίνει κάτι γι’ αυτό αλλά τα χρήματα που θα ξοδέψουμε τώρα πρέπει να διατεθούν στη σωστή κατεύθυνση. Η πραγματική πρόκληση στο Ταμείο Ανάπτυξης αφορά τις επιμέρους χώρες της ΕΕ. Η ιδιοκτησία θα είναι των κρατών, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Declan Costello της Κομισιόν εκτίμησε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει σωστή ισορροπία στο μείγμα. Να υπάρχουν έγκαιρα πόροι αλλά και η διάθεσή τους να είναι σωστή. Η εμπειρία δείχνει ότι δεν αρκεί να ρίχνεις δημόσιο χρήμα στην οικονομία. Τόνισε ότι η Κομισιόν συμφωνεί με τις προτάσεις που κατέθεσε η Επιτροπή Πισσαρίδη για τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, που στοχεύουν σε καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο Francesco Drudi της ΕΚΤ, που παρενέβη επίσης στο συνέδριο του Economist, εστίασε στην κατάσταση στη χώρα μας. Είναι κρίσιμο να υπάρχουν μέτρα που θα στηρίξουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Η Ελλάδα δεν ήταν εξαίρεση. Το πρόγραμμα κρατικής εγγύησης δανείων ήταν κρίσιμο για να υπάρξουν πιστώσεις χωρίς να βρεθούν σε δύσκολη θέση οι τράπεζες. Αυξήθηκε η πιστωτική επέκταση μετά από χρόνια αρνητικού προσήμου, τόνισε. Σε ό,τι αφορά το πτωχευτικό δίκαιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, τόνισε ότι είναι σημαντική η σωστή εφαρμογή. Ο νόμος Κατσέλη είχε «λάθη» αλλά παράλληλα υπήρξε πρόβλημα και στην εφαρμογή. Το νέο πλαίσιο πρέπει να εφαρμοστεί σωστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v