Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οσα πρέπει να ξέρετε για την τηλεργασία

Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο που εξαγγέλθηκε για την περιφέρεια Αττικής. Πώς θα δηλωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων που τίθεται υποχρεωτικά σε εξ αποστάσεως εργασία. Τι αλλάζει με το ωράριο έναρξης και λήξης της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Οσα πρέπει να ξέρετε για την τηλεργασία

Πρώτα θα ψηφιστεί η σχετική διάταξη πιθανότατα εντός των επόμενων ωρών και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας του 40% από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, οι εργοδότες θα έχουν ένα 24ωρο προθεσμία, προκειμένου να δηλώσουν τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων τους στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου.

Μάλιστα, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα υπάρχει πρόστιμο 3.000 ευρώ. Αρχικά, το μέτρο θα έχει διάρκεια έως τις 4 Οκτωβρίου, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική και έχουν τμήματα στα οποία μπορεί να εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως εργασία. Θα μπορεί, δε, να επεκταθεί, είτε χρονικά είτε γεωγραφικά, με βάση τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η νέα δέσμη μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης της Covid-19 που έχει ανακοινωθεί για την Αττική και πρέπει να ισχύσει από σήμερα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας στους χώρους εργασίας, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί άμεσα. Μεταξύ άλλων, προβλέπει  υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων όλων των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής, εφόσον αυτό είναι εφικτό και επιτρέπεται από τη φύση της εργασίας, καθώς και  κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από τον ιδιωτικό τομέα,  σε 4 κύματα.

Όπως ξεκαθάρισε το Σαββατοκύριακο, κατά τις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις σε ΣΚΑΪ και OPEN, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι εργοδότες θα πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν εκ των προτέρων τους μισθωτούς τους που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία, έως τις 4 Οκτωβρίου.

Προσοχή. Το μέτρο δεν ισχύει από σήμερα. Θα ψηφιστεί πρώτα η σχετική διάταξη και στη συνέχεια οι εργοδότες θα έχουν περιθώριο 24 ωρών  από τη δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας τους μισθωτούς που θα θέσουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία, στο Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία». Η υποχρέωση αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας. Μάλιστα, το  40%  υπολογίζεται επί των μισθωτών των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από απόσταση και όχι επί των μισθωτών που μπορεί να απασχολείται στην επιχείρηση. Καθώς μάλιστα το  μέτρο είναι υποχρεωτικό, η ρύθμιση θα  προβλέπει και πρόστιμο για όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας το οποίο ανέρχεται στα 3.000 ευρώ, εφόσον βέβαια διενεργηθεί έλεγχος από το ΣΕΠΕ. Εάν τα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα δεν οδηγήσουν σε περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19, το μέτρο θα μπορεί να συνεχιστεί χρονικά, να επεκταθεί γεωγραφικά ή και να αυξηθεί ποσοστιαία. 

Να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στη σύμβαση εργασίας ή στον μισθό όσων τεθούν σε υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία.

Προσέλευση σε βάρδιες

Στις ρυθμίσεις που αναμένονται να προωθηθούν στη Βουλή, θα προβλέπεται και η προσέλευση στην εργασία σε 4 κύματα. Το μέτρο θα ισχύσει για την περιφέρεια Αττικής έως τις 4 Οκτωβρίου και θα προβλέπει ότι το  ωράριο εργασίας των μισθωτών θα προσαρμόζεται υποχρεωτικά κατά την έναρξη και λήξη, ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν σε βάρδιες ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου.

Μάλιστα, όπως ίσχυε και κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας του Μαρτίου - Απριλίου, για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα αναστέλλεται η υποχρέωση των εργοδοτών της Αττικής να καταχωρούν στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Και σε αυτή την περίπτωση, οι εργοδότες πρέπει να προσέξουν, γιατί παραμένει ενεργή η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης πριν από την πραγματοποίησή τους.  

Ευπαθείς ομάδες

Εν τω μεταξύ,  δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση  των υπουργών Εργασίας και Υγείας για τον προσδιορισμό των ευπαθών ομάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Για αυτούς μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ισχύει η τηλεργασία σε όλη τη χώρα, μετά από αίτημά τους ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, σε εργασία back office χωρίς επαφή με κοινό ή σε αναστολή σύμβασης. Η ΠΝΠ προβλέπει το μέτρο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, η σχετική δε ΚΥΑ βγήκε μόλις την περασμένη Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου.

Ως άτομα υψηλού κινδύνου θεωρεί όσους εργαζόμενους είναι μεταμοσχευμένοι, διαγνωσμένοι με νεοπλασίες, με αιματολογικές κακοήθειες, με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια - ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα, άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών, έγκυες, άτομα με HIV λοίμωξη, άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Υπάρχουν βάσει της ΚΥΑ και τα άτομα ενδιάμεσου κινδύνου, που είναι ηλικιωμένοι άνω των 65, άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, με χρόνια πνευμονοπάθεια, με βαριές νευρολογικές/ νευρομυϊκές παθήσεις, με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια (μη αντιροπούμενη κίρρωση), με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή. Όταν ένα άτομο συγκεντρώνει περισσότερα του ενός κριτήρια της κατηγορίας ενδιάμεσου κινδύνου, τότε θεωρείται αυτόματα ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Καθορίζει μάλιστα και τον τρόπο που οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πιστοποιούν ότι ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες, μετά από αιτιολογημένη γνωμάτευση από γιατρό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v