Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πάγωσε» η ελληνική αγορά εργασίας

Περιορισμένη η μείωση των θέσεων εργασίας, εκτιμά η Κομισιόν στην έκθεσή της για την Ελλάδα. Υποστηρίζει ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση στην απόφαση να «παγώσει» η διαδικασία αλλαγής του κατώτατου μισθού.

«Πάγωσε» η ελληνική αγορά εργασίας

«Πάγωμα» της εγχώριας αγοράς εργασίας διαπιστώνει η Κομισιόν, εξαιτίας της ξαφνικής πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ στην έκθεσή της για Ελλάδα αναφέρεται και στην επικείμενη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η περιορισμένη έκταση της μείωσης των θέσεων εργασίας μπορεί να εξηγηθεί από τη φύση του σοκ (είναι προσωρινό) και από την επίδραση των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας.

Η Ε.Ε. εκτιμά ότι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιουνίου 2020, καλύπτοντας όλους τους τομείς για αρχική διάρκεια τεσσάρων μηνών, αναμένεται να φτάσει τις 394.000 δικαιούχους. Οι δαπάνες εκτιμώνται αρχικά σε 440 εκατομμύρια ευρώ και είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση βάσει του νέου ευρωπαϊκού μέσου προσωρινής στήριξης για τον περιορισμό των κινδύνων ανεργίας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE).

Αναφορά γίνεται και στο «πάγωμα» της διαδικασίας για αναμόρφωση του νόμιμου κατώτατου μισθού, καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού δημιούργησε υψηλή αβεβαιότητα και επηρέασε άμεσα το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας διαβούλευσης. Μάλιστα επισημαίνεται ότι όλοι οι παράγοντες που συμμετείχαν στη διαδικασία είχαν ζητήσει ρητά από την κυβέρνηση να αναστείλει τη διαδικασία, αναβάλλοντας την έναρξη της διαβούλευσης.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας κωδικοποίησης του εργατικού δικαίου, ορισμένες πτυχές της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την Ε.Ε., θα εξεταστούν και θα εκσυγχρονιστούν. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ρυθμίζει νέες μορφές εργασίας (όπως η τηλεργασία) και οι αλλαγές στον ρόλο της Διεύθυνσης Επιθεωρήσεων Εργασίας, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τριμερούς διαβούλευσης στον ΟΜΕΔ, αποσυνδέοντας έτσι τους ρόλους επιθεώρησης και συμβιβασμού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Οι προωθούμενες αλλαγές αναμένεται να υποβληθούν στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου, αναφέρει η έκθεση και η κωδικοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v