Χιλιάδες ραβασάκια για κρυμμένα εισοδήματα στέλνει η Εφορία

Η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει περιπτώσεις μη δήλωσης εισοδημάτων. Ακολουθούν «καμπάνες» για όσους δεν υποβάλουν τροποποιητικές δηλώνεις. Τα περιθώρια για την υποβολή αιτήσεων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Χιλιάδες ραβασάκια για κρυμμένα εισοδήματα στέλνει η Εφορία

Μέσα στις επόμενες ημέρες, 42.000 φορολογούμενοι, κυρίως συνταξιούχοι, θα λάβουν γράμμα... από την ΑΑΔΕ καθώς μετά από διασταυρώσεις που έτρεξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει, ως όφειλαν, στην εφορία εισοδήματα τα οποία εισέπραξαν αναδρομικά το 2014.

Πέραν των πέντε κραυγαλέων περιπτώσεων που έβγαλαν στον αφρό οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ, με συνολική απόκρυψη εισοδήματος 600.000 ευρώ ή 120.000 ευρώ σε μέσο όρο έκαστος, στη λίστα της εφορίας περιλαμβάνονται χιλιάδες περιπτώσεις με μη δήλωση-απόκρυψη εισοδημάτων της τάξεως των 10.000-15.000 ευρώ.

Όλοι αυτοί τώρα έχουν την ευκαιρία, έστω και με καθυστέρηση, να γλιτώσουν τα χειρότερα, αλλά όχι τον φόρο που θα έπρεπε κανονικά να έχουν πληρώσει από το 2015, όταν είχαν υποχρέωση δήλωσης των αναδρομικών που εισέπραξαν το προηγούμενο έτος. Εάν πρόκειται για λάθος της υπηρεσίας, προφανώς θα διορθωθεί μετά την παροχή επαρκών εξηγήσεων από την πλευρά των φορολογούμενων, αλλιώς θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση.

Με την υποβολή τροποποιητικής θα μπορούν να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2014 στα έτη που αυτά ανάγονται, περιορίζοντας τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει. Ωστόσο δεν θα γλιτώσουν τους φόρους (εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης κατά περίπτωση) επί των ξεχασμένων εισοδημάτων, τα πρόστιμα και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για τα έξι χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε.

Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν οι καταλογισμοί των προσαυξήσεων, των προστίμων και των τόκων, θα γίνουν αυτόματα από τις Δ.Ο.Υ στα τέλη Οκτωβρίου, οδηγώντας στη βεβαίωση σημαντικά υψηλότερων ποσών.

Αντίστοιχη «έκπληξη» είχαν δεχθεί στα τέλη του περασμένου έτους 70.000 συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά του 2013. Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν περιθώριο έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν αιτήσεις ακύρωσης ή τροποποίησης των πράξεων προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η αίτηση και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan), μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς.

Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεση των αιτήσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ. Η αίτηση του φορολογουμένου πρέπει να αναφέρει τους λόγους ακύρωσης ή τροποποίησης και να συνοδεύεται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά έγγραφα ή στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει είτε η έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης ή το αριθμητικό ή λογιστικό λάθος.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, όπως έχει ανακοινωθεί, έχουν τη δυνατότητα:

  • Να ακυρώσουν και να σβήσουν οριστικά τους φόρους και τις επιβαρύνσεις που λανθασμένα τους βεβαιώθηκαν από τις Δ.Ο.Υ. Αφορά μόνο όσους εκλήθησαν εκ παραδρομής να διπλοπληρώσουν.
  • Να μειώσουν τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών συντάξεων, τα οποία οι συνταξιούχοι ενώ είχαν εισπράξει το 2013, δεν τα δήλωσαν στη φορολογική δήλωση το 2014. Τα ποσά αυτά, με την έκδοση νέων εκκαθαριστικών, θα φορολογηθούν στο έτος στο οποίο πραγματικά ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v