Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Περιορίζεται η ανωνυμία σε ψηφιακά νομίσματα και προπληρωμένες κάρτες

«Στόχος να ενισχυθεί η διαφάνεια και να περιοριστούν οι παράνομες δραστηριότητες», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συζήτηση στη Βουλή για το «μαύρο χρήμα». Στη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής αρχής, που θα αντιμετωπίζει θέματα ξεπλύματος, αναφέρθηκε ο Γιώργος Ζαββός.

Σταϊκούρας: Περιορίζεται η ανωνυμία σε ψηφιακά νομίσματα και προπληρωμένες κάρτες

Στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως «όχι μόνο εντοπίζει και διερευνά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αλλά έχει ως στόχο να τις αποτρέψει». Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «συνεκτικό και αποτελεσματικό», τονίζοντας πως καθιερώνει καινοτόμες δράσεις.

Όπως είπε, με το νομοσχέδιο θεσπίζονται περιορισμοί στην ανωνυμία που περιλαμβάνει τα ψηφιακά νομίσματα, τις προπληρωμένες κάρτες κ.α. Επίσης μπαίνουν κριτήρια και δικλίδες ασφαλείας σε συναλλαγές από και προς χώρες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα ενθαρρύνονται οι καταγγελίες για τυχόν παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου με θεσμοθέτηση κατάλληλων εσωτερικών μηχανισμών.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός σημείωσε πως σφυρηλατείται συνεργασία και μεταξύ των εθνικών αρχών, ενώ αναφέρθηκε σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αρχή που θα αντιμετωπίζει με συστημικό επίπεδο τα θέματα του ξεπλύματος χρήματος. Όπως είπε, η κυβέρνηση συμμετέχει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενώ ευρύτερη συνεργασία υπάρχει και σε σχέση με χρηματοροές από τρίτες χώρες.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πως το σχέδιο νόμου διαμορφώθηκε μετά από γόνιμη και εποικοδομητική διαβούλευση και δήλωσε ανοιχτή σε προτάσεις.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφύλαξη για το νομοσχέδιο εξέφρασε ο Νίκος Συρμαλένιος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μιχάλης Κατρίνης είπε πως το Κίνημα Αλλαγής «θα υπερψηφίσει την επέκταση και ενίσχυση του εν λόγω πλαισίου, όπως και κάθε άλλη πρωτοβουλία που συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, επιφύλαξη εξέφρασαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v