Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζαββός: Παράταση «Ηρακλή» εάν βγουν νέα κόκκινα δάνεια

Σχετικά με την πρόταση της ΤτΕ για bad bank, ο υφ. Οικονομικών σημείωσε πως «δεν την έχουμε πάρει ακόμα. Όταν την πάρουμε, θα την αναλύσουμε με τη δέουσα προσοχή». Τι είπε για τα κρυπτονομίσματα.

Ζαββός: Παράταση «Ηρακλή» εάν βγουν νέα κόκκινα δάνεια

«Ο "Ηρακλής" άντεξε», σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, τονίζοντας πως σε περίπτωση που υπάρξουν νέα κόκκινα δάνεια, μπορεί να υπάρξει παράταση.

Ο υφυπουργός, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σημείωσε πως ο «Ηρακλής» λειτουργεί κανονικά, συμμετέχουν ήδη τρεις συστημικές τράπεζες και επίκειται η συμμετοχή και της τέταρτης τράπεζας.

Όπως είπε, μέσα σε ένα χρόνο και παρά την κρίση -οικονομική και κοινωνική- που αντιμετώπισε η χώρα, ο «Ηρακλής» συνεχίζει και πετυχαίνει τους στόχους του για τα κόκκινα δάνεια και τη μείωσή τους τουλάχιστον στο ήμισυ του υπάρχοντος όγκου.

Μάλιστα σημείωσε πως η μείωση των κόκκινων δανείων δεν γίνεται με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων αλλά με πλήρη συμμετοχή επενδυτών που αναλαμβάνουν το κόστος.

Κατά τη συνεδρίαση, υπήρξε ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη από το Κίνημα Αλλαγής για τη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την «bad bank». Ο υφυπουργός σημείωσε πως «δεν έχουμε πάρει ακόμα την πρόταση. Όταν την πάρουμε, θα την αναλύσουμε με τη δέουσα προσοχή».

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εποπτεία των ψηφιακών νομισμάτων

Για την πρώτη νομοθετική προσπάθεια καταγραφής της χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων έκανε λόγο ο Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στη Βουλή. Όπως είπε, η εποπτεία των ψηφιακών νομισμάτων πάει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εκ βάθρων μεταρρύθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του σχετικού νόμου.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γ. Ζαββός ανέφερε πως για το θέμα των ψηφιακών νομισμάτων θα υπάρξει ευρωπαϊκή οδηγία, σημειώνοντας πως ακόμα υπάρχουν θέματα που εξετάζονται. Μεταξύ άλλων, είπε πως υπάρχει η θέση ότι τα κρυπτοστοιχεία αποτελούν νόμισμα, οπότε θα μπορούσε να εποπτευθούν από τις κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο υπάρχει και η θέση -που εκφράζουν οι πιο πρόσφατες εκθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο- ότι πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία (crypto-assets), η εποπτεία των οποίων εμπίπτει σε επιτροπές κεφαλαιαγοράς.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που συζητείται στην επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα. «Το θέμα της καταπολέμησης του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος είναι ένας μεγάλος στόχος, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όλες οι ευρωπαϊκές αρχές», είπε. Μάλιστα μίλησε για «έναν κινούμενο στόχο», σημειώνοντας πως είναι ανεξάντλητες οι δυνατότητες της τεχνολογίας για εκείνους που θέλουν να τις αξιοποιήσουν με δόλιους στόχους. «Στόχος είναι η ενίσχυση των εποπτικών αρχών», σημείωσε και αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά την ακρόαση των φορέων, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου σημείωσε πως «στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προστίθεται τώρα και κάτι καινούργιο. Ποιο είναι το καινούργιο αυτό; Είναι οι πάροχοι υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων και παρόχων υπηρεσιών θεματοφυλακής και ψηφιακών υπηρεσιών/πορτοφολιών, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, διευρύνεται πλέον η εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι εδώ είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι, πλέον, θα υπάρχει εποπτεία του ξεπλύματος για αυτούς τους παρόχους». Ωστόσο σημείωσε πως απαιτείται συνεργασία και με άλλους φορείς για το θέμα αυτό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v