Βεσυρόπουλος: Ακατάσχετα τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Δεν θα υπόκεινται σε συμψηφισμούς, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών. Η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ώστε μέσα στον μήνα να καταβληθούν τα χρήματα. Υπολογίζεται πως συνολικά ωφελούνται 1 εκατ. συνταξιούχοι.

Βεσυρόπουλος: Ακατάσχετα τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Στα αναδρομικά -ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου- που θα καταβληθούν τον Οκτώβριο, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Πρόκειται για αναδρομικά έντεκα μηνών (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016), τα οποία αφορούν όσες κύριες συντάξεις είχαν υποστεί μειώσεις με δύο νόμους του 2012 (ν.4093 και ν.4051)

«Είναι δεδομένο πως τα ποσά θα είναι ακατάσχετα και δεν θα υπόκεινται σε συμψηφισμούς», σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ώστε μέσα στον μήνα να καταβληθούν τα χρήματα. Υπολογίζεται πως συνολικά ωφελούνται 1 εκατ. συνταξιούχοι.

«Έστω και κουτσουρεμένα, θα επιστραφούν τα αναδρομικά», σημείωσε ο Τ. Αλεξιάδης, κάνοντας λόγο για μια καλή αρχή. Να επισημανθεί εδώ πως αναδρομικά θα δοθούν στις κύριες συντάξεις (που το 2012 ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ και είχαν μειωθεί), ενώ δεν προβλέπονται αναδρομικά για επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Τρ. Αλεξιάδης : Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το λάθος της και θα νομοθετήσει

Όπως προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού, η κυβέρνηση αναγνωρίζει το κενό νόμου και υπόσχεται πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε νομοθέτηση, ώστε τα αναδρομικά των συνταξιούχων να μην υπόκεινται σε κατασχέσεις ή σε συμψηφισμούς με οφειλές στο δημόσιο, σημειώνει με δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.

Την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου είχε επισημάνει με αλλεπάλληλες ερωτήσεις του στη Βουλή αλλά και στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο ίδιος, από τις 29 Ιουλίου, οπότε και είχε κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

Η παραδοχή των υπουργών για την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για την προστασία των αναδρομικών των συνταξιούχων, αναδεικνύει παράλληλα την ασυνεννοησία στα ενδότερα της κυβέρνησης. Βουλευτές της ΝΔ από τη μια να επιχαίρουν για την καταβολή ποσών, για την περικοπή των οποίων ευθύνεται η παράταξή τους και από την άλλη να αγνοούν και να ειρωνεύονται στο ερώτημα για το ακατάσχετο των αναδρομικών, αναφερει ο κ. Αλεξιάδης.

Για τον αγώνα των συνταξιούχων που καταγγέλλουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και διαμαρτύρονται για τα «κουτσουρεμένα» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αναδρομικά, που αφορούν περικοπές συντάξεων που είχαν γίνει από τη ΝΔ στο παρελθόν, η προστασία των ποσών που πρόκειται να δοθούν είναι μια πρώτη νίκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v