Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού «θα βγάλει αλήθειες»

Τι περιμένουν για ύφεση και «δήθεν ισοσκελισμένη» εικόνα. Στο μικροσκόπιο οι κωδικοί των κοινωνικών δαπανών, με έμφαση σε δημόσια υγεία-παιδεία. Κόντρα για πλειστηριασμούς και αναδρομικά συνταξιούχων.

ΣΥΡΙΖΑ: Το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού «θα βγάλει αλήθειες»

Τα «ψιλά γράμματα» και τα κρυμμένα σχέδια θα αναζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από το προσχέδιο του νέου κρατικού Προϋπολογισμού, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Παρότι μεσολαβούν πολλά από το προσχέδιο μέχρι το τελικό σχέδιο, που ψηφίζεται στα μέσα Δεκεμβρίου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δοθεί κυβερνητικό «σινιάλο» για τις κοινωνικές δαπάνες και την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που προκάλεσε (και εξακολουθεί να προκαλεί) σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας η βαθιά ύφεση. Στο μικροσκόπιο θα μπουν, φυσικά, οι δαπάνες σε υγεία και παιδεία, καθώς οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν προοιωνίζονται ομαλή συνέχεια, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Πέραν τούτων, η κατ' αρχάς εκτίμηση είναι πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προσπαθήσει να εμφανίσει έναν «περίπου ισοσκελισμένο» Προϋπολογισμό. «Αυτό θα γίνει χάριν εντυπώσεων, είναι προφανές ότι καμία πρόβλεψη, ούτε η πιο αισιόδοξη, δεν οδηγεί σε τέτοιο κατόρθωμα», εξηγούν.  Επισημαίνοντας ότι η τυχόν «πλαστή θετική εικόνα» αυτού του προσχεδίου (σ.σ. και του τελικού κειμένου του Προϋπολογισμού) θα «διορθώνεται» στη διάρκεια του 2021 από την ίδια την οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα.

Ως προς το βάθος της ύφεσης, αναμένουν ότι η πρόβλεψη θα κινείται πέριξ του 8%, υπενθυμίζοντας ότι η αρχική πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ήταν «μηδέν» και στη συνέχεια έγινε «4-5%».

Μόνο 4,6 δισ. οι άμεσες δαπάνες

Δεδομένου ότι το βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πέσει στις κοινωνικές δαπάνες και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, με έμφαση στους μικρομεσαίους, τα «σφυριά» των στελεχών του οικονομικού κύκλου «χτυπούν» ήδη σ' αυτή την κατεύθυνση.

Η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου καταγγέλλει τις τελευταίες ημέρες ότι τα στοιχεία από την εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού αποδεικνύουν πως οι άμεσες δαπάνες προς επιχειρήσεις-εργαζόμενους είναι μόλις 4,6 δισ. ευρώ, ενώ έχουμε ήδη 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας.

Το θέμα που (εξακολουθούν να) κρατούν ψηλά στην ατζέντα αφορά τη χαμηλή τραπεζική χρηματοδότηση της αγοράς: «Οι τράπεζες αυτή την περίοδο έχουν λάβει μία τεράστια ρευστότητα 37 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν έχουν διοχετεύσει στην οικονομία παρά ελάχιστα, όταν το ίδιο το Τμήμα Μελετών της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι υπάρχει κενό ρευστότητας 15,5 δισ. ευρώ», τόνισε εκ νέου χθες (στην «Αυγή»).

Στο θέμα των πλειστηριασμών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει επίσης τους τόνους. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του, δεν έχει περάσει καμία νομοθετική ρύθμιση που να ορίζει σαφώς το «πάγωμα» μέχρι το τέλος του έτους. «Υπάρχει μία συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, που προβλέπει το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αλλά μόνο για τους ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες. Δηλαδή, για όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.000 ευρώ, που αυξάνεται ελάχιστα στην περίπτωση του ζευγαριού», λένε.

«Εκβιασμός» με τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Όσο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει την «εξαπάτηση» που φανερώθηκε με την κατάθεση της σχετική τροπολογίας την Παρασκευή. Όπως προκύπτει, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν αναδρομικά μόνο για μία κατηγορία περικοπών του 2012, ενώ οι δικαιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα πάρουν για δύο κατηγορίες (πάλι του 2012). Επιπλέον, τα αναδρομικά θα καταβληθούν άτοκα, ωστόσο οι δικαιούχοι θα φορολογηθούν κανονικά με διορθωτική δήλωση εισοδήματος για το τρέχον έτος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «στυγνό εκβιασμό», δεδομένου ότι όσοι αποδεχθούν τα ποσά, παραιτούνται αυτομάτως από τη διεκδίκηση δώρων και επικουρικών. Η κυβερνητική επίκληση, δε, των αυξημένων αναγκών (όπως για την εθνική άμυνα) θα τύχει ιδιαίτερης επίθεσης, δεδομένου ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταγράψει τα χαμένα εκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, μάσκες-τέντες, voucher σε επιστήμονες (τύπου «σκόιλ ελικικού») και στα μέσα ενημέρωσης -πόσο μάλλον που έρχεται και δεύτερη «λίστα Πέτσα» μόνο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v