Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Επαινοι στην Ελλάδα με νέες αιχμές για τις συντάξεις

Μήνυμα στην Αθήνα να συνεχιστούν οι προσπάθειες ενόψει της νέας αξιολόγησης το Νοέμβριο, η οποία συνδέεται με την εκταμίευση πόρων, από τον Paschal Donohoe και τον Paolo Gentiloni. Αναπόφευκτες κάποιες καθυστερήσεις.

Eurogroup: Επαινοι στην Ελλάδα με νέες αιχμές για τις συντάξεις

Επαινέσαμε την Ελλάδα και τον Χρήστο Σταϊκούρα για την πρόοδο που έγινε, τόνισε ο Ιρλανδός επικεφαλής του οργάνου Paschal Donohoe μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Όπως είπε, ο κορωνοϊός χτύπησε σκληρά την Ελλάδα αλλά χάρις στη σκληρή και δύσκολη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μπορεί να στηριχθεί στα καλά διαχειριζόμενα οικονομικά και την εμπιστοσύνη που δημιούργησε το επιτυχημένο σερί υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο ιρλανδός επικεφαλής του οργάνου Paschal Donohoe μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι δεδομένων των συνθηκών η Ελλάδα πήγε καλά στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Υπήρξε αναπόφευκτη καθυστέρηση σε κάποιες δράσεις αλλά η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις: το πτωχευτικό δίκαιο, το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, τα μέτρα στις επενδύσεις, τις αδειοδοτήσεις, την ενέργεια και τη δημόσια διοίκηση. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Αθήνα ώστε να γίνει πρόοδος εκεί που χρειάζεται στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης το Νοέμβριο, συνέχισε θυμίζοντας ότι αυτή συνδέεται με την εκταμίευση κονδυλίων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, αλλά τα τεράστια ποσά που θα εισρεύσουν στη χώρα, όπως και άλλες, είναι σημαντικά για να απορροφήσει την κρίση και αυτό αναδεικνύει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων ώστε να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. 

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες, αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις που έχουν και κοινωνικό πρόσημο. Σημείωσε ότι στο θέμα αυτό θα επανέλθουν οι θεσμοί. 

Επεσήμανε παράλληλα ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις καθώς ήδη είναι πίσω σε αυτόν τον τομέα. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η δημοσιονομική στήριξη που σωστά δίνεται στην οικονομία φέτος πρέπει να βρει την σωστή ισορροπία με τον καιρό μεταξύ της σταθεροποίησης της οικονομίας και της μη υπερβολικής αύξησης μακροπρόθεσμων αδυναμιών. Οταν μίλησα προ εβδομάδων με την κυβέρνηση είχαμε ευρεία συμφωνία πάνω σε αυτό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v