Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Πέρασε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της ΛΑΡΚΟ με τους τόνους να ανεβαίνουν σε αρκετά σημεία της συνεδρίασης.

Βουλή: Πέρασε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, ενώ υπήρξαν 140 «όχι» από την αντιπολίτευση. Η συγκεκριμένη τροπολογία κυριάρχησε στην πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Για το θέμα αυτό υπήρξε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους τόνους να ανεβαίνουν σε αρκετά σημεία της συνεδρίασης.

«Ακουσα εδώ, περίπου ότι η ΛΑΡΚΟ είναι φλουρί κωνσταντινάτο. Αλλά ξέρετε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική ελληνική εταιρεία εν λειτουργία» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Για να προσθέσει «η ΛΑΡΚΟ χρωστάει 600 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μια εταιρεία προβληματική και χρωστάει 357 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ, με άλλα λόγια χρωστάει το 80% των χρεών των εταιρειών υψηλής τάσης στη ΔΕΗ, έχει θέμα περιβαλλοντικής λειτουργίας, διότι δεν πληρώνει τα χρήματα για τα τέλη των ρύπων, μολύνει αγρίως τον Ευβοϊκό και είναι μια εξόχως προβληματική εταιρεία και χρωστάει να γυρίσει και 130 εκατομμύρια ευρώ παράνομες κρατικές ενισχύσεις που τις έχει επιδικάσει το δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Μάλιστα εξαπέλυσε βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «αυτό που πάμε να κάνουμε εμείς σήμερα, εσείς το είχατε δεσμευτεί στην ΕΕ από τον Μάρτιο του 2019 και τώρα, στο πλαίσιο της πολιτικής αμνησίας, το ξεχάσατε και αυτό και παριστάνετε τους τιμητές. Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισσαίοι του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Χάρης Μαμούλακης, εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδια για για τα πλαστικά μιας χρήσης, ανέφερε πως : «με την εν λόγω τροπολογία ο κ. Χατζηδάκης τροποποιεί, επί τα χείρω, τις διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ του νόμο 4664/2020 - πάλι δικό τους νόμο δηλαδή - με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτρέπεται στο υποψήφιο αγοραστή να μην δεσμεύεται από τις ρυθμίσεις του μεταλλευτικού κώδικα αναφορικά με τα μισθώματα που υποχρεούται να καταβάλει στο δημόσιο. Κοινώς, ο κ. Χατζηδάκης όχι μόνο προωθεί την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ιστορικής αυτής βιομηχανίας αλλά και υπόσχεται ως «προίκα» ότι ο υποψήφιος επενδυτής δεν θα δεσμεύεται από τις νομικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από το ίδιο το Σύνταγμα για την εκμετάλλευση του υπεδάφους της χώρας».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «με την κατάθεση της υπουργικής τροπολογίας στο σχέδιο νόμου για τον περιορισμό στη χρήση πλαστικών μιας χρήσης η Νέα Δημοκρατία διέλυσε την οποιαδήποτε προοπτική να προκύψει πολιτική σύγκλιση με την αξιωματική αντιπολίτευση γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της προώθησης της κυκλικής οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v