Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο πτωχευτικός κώδικας

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κατά τάχθηκε η αντιπολίτευση. Αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις προωθούμενες διατάξεις.

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο πτωχευτικός κώδικας

Με 158 «ναι» από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψηφίστηκε ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Επί της αρχής του νομοσχεδίου κατά τάχθηκαν 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση είχε διακοπεί την Πέμπτη μετά την κατάθεση από το ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών, η οποία απορρίφθηκε χθες από τους «γαλάζιους» βουλευτές.

«Ο κύριος Τσίπρας από θέση επίθεσης βρέθηκε σε θέση άμυνας γιατί έπρεπε να απολογηθεί σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Ολομέλεια. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο σημείωσε πως είναι «συνεκτικό, ρεαλιστικό και καινοτόμο», που αντιμετωπίζει με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης το πρόβλημα της υπερχρέωσης των πολιτών.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στα 234 δισεκατομμύρια ευρώ. Οπως είπε «το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε, σωρεύτηκε και διογκώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, είναι σήμερα υπαρκτό και σοβαρό».

«Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους αντιμετωπίζεται όχι με αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα, αλλά με ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο πλαίσιο» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Μιλώντας στην Ολομέλεια σημείωσε πως το νομοσχέδιο «παρέχει δεύτερη ευκαιρία σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, αποκλείοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές». Συνέχισε λέγοντας πως είναι ένα «νομοσχέδιο τομή στην προσπάθεια διαχείρισης και επίλυσης ενός εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος που είναι οι οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων»

Από το ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα «καταρρίφθηκε για άλλη μια φορά το προεκλογικό σας αφήγημα για στήριξη της μεσαίας τάξης. Με αυτό το νομοσχέδιο την πλήττετε και οδηγείτε σε κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίας επιχειρήσεις». Σημείωσε δε πως οι «γαλάζιοι» βουλευτές στις ομιλίες τους δεν μπήκαν στην ουσία του νομοσχεδίου, «διότι έχουν πρόβλημα να το δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους». Παράλληλα υπογράμμισε πως όταν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έγιναν ποτέ πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε τον περασμένο Ιούλιο την προστασία της πρώτης κατοικίας και απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως το νομοσχέδιο δε συνιστά δεύτερη ευκαιρία αφού όσοι πτωχεύσουν θα είναι αποκλεισμένοι από τις τράπεζες, ενώ έθεσε το ερώτημα στον υπουργό αν θα φέρει αναστολή πλειστηριασμών και τι θα γίνει μέχρι τη λειτουργία του φορέα. Παράλληλα τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι στη φιλοσοφία της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για επαναφορά διατάξεων του 3869/10 και με προστασία της αγροτικής περιουσία για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τέλος ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι η σφοδρή αντίδραση των φορέων και η κάθετη διαφωνία των κομμάτων εξηγούν την άρνηση της κυβέρνησης να συστήσει διακομματική επιτροπή για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής τον περασμένο Μάϊο.

Την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως δεν μπορεί με κάποια «μερεμέτια» να διορθωθεί. Παράλληλα άσκησε κριτική τόσο στην πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί πως βέλη στις προωθούμενες διατάξεις εξαπέλυσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v