Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 1.000 κρούσματα την ημέρα τρομάζουν τους επιστήμονες

Υπάρχει το σενάριο ότι έρχεται τώρα μεγάλο κύμα κορωνοϊού, τονίζει ο καθηγητής Χ. Γώγος, κρίσιμη η τήρηση των μέτρων και η αύξηση της τηλεργασίας. Καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας από τον Αλ. Βατόπουλο.

Τα 1.000 κρούσματα την ημέρα τρομάζουν τους επιστήμονες

Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε τις εγκρίσεις για τα εμβόλια, ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, τέλη Δεκεμβρίου πιθανότατα θα υπάρχουν οι εγκρίσεις μερικών από τις πλατφόρμες εμβολίων και αρχικά θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών ενώ σημείωσε πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να υπάρξει μια συνολική ανοσία. Ωστόσο, ο κ. Γώγος επεσήμανε πως τα μέτρα δημόσιας υγείας θα τα έχουμε και το 2021, τα οποία όπως ανέφερε θα βοηθήσουν και σε άλλα νοσήματα π.χ. γρίπη κ.λπ.

Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν αποκλείεται να δούμε αυτή την εβδομάδα πάνω από 1.000 κρούσματα ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πίεση στο σύστημα υγείας, αναφέροντας πως οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές κοντεύουν τους 1.000 ενώ στα Γιάννενα υπάρχει πίεση και στις κλινικές Covid (όχι στις μονάδες).

Όπως εξήγησε, όσο χρειάζονται να ανοίγουν κλινικές κορωνοϊού πιέζεται το σύστημα στα υπόλοιπα. «Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά ενώ υπογράμμισε πως τώρα αυτή είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι τον Μάρτιο, παρότι υπάρχει καλύτερη προετοιμασία πλέον.

Σχετικά με τα μέτρα υπογράμμισε πως αν τα μέτρα δεν πάνε καλά, δεν είναι απίθανο το λοκντάουν και πως πάνω από 2.000 κρούσματα σημαίνει νέα μέτρα. Ωστόσο ανέφερε πως τα τωρινά μέτρα είναι ικανοποιητικά. «Η γενική τήρηση της μάσκας θα αλλάξει τον αριθμό των κρουσμάτων».

Επιπλέον o καθηγητής σημείωσε πως υπάρχει το σενάριο ότι έρχεται τώρα μεγάλο κύμα κορωνοϊού ενώ επεσήμανε ότι η τηλεργασία πρέπει να αυξηθεί για να μην κυκλοφορεί πολύς κόσμος έξω, δηλαδή το 50% να γίνει 70 ή και 80%.

Καμπανάκι Βατόπουλου - Ευμετάβλητη η πορεία του ιού

Tα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανησυχούν τόσο την κυβέρνηση, που λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα, όσο και τους ειδικούς, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας, τόνισε ότι η πανδημία εξαρτάται από τη συμπεριφορά της πολιτείας και των πολιτών.

«Η συμπεριφορά της επιδημίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κόσμου και της πολιτείας».

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα περιορισμού του ιού που έχουν ληφθεί, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται περίπου ένα δεκαήμερο για να φανεί αν είναι αποτελεσματικά, ενώ τόνισε ότι τα πράγματα μπορούν να ανατραπούν από τη μία μέρα στην άλλη.

«Μια πράσινη περιοχή εύκολα γίνεται κίτρινη και πορτοκαλί. Η κατάσταση είναι ευμετάβλητη».

Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φρενάρουμε την πανδημία είναι να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας.

«Ο πανικός δεν ωφελεί, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, οι αποστάσεις, η μάσκα. Τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία είναι η συνισταμένη αυτών που πρέπει από υγειονομικής πλευράς με αυτό που αισθάνεται η πολιτεία ότι αντέχει η κοινωνία».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι κάποια στιγμή, η πανδημία θα είναι παρελθόν και στόχος είναι αυτό να συμβεί με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα.

Σχετικά με τις εικόνες έξω από εκκλησίες, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, είπε ότι και η εκκλησία και οι ιερείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη μάσκα και «να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v