Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πρέπει να ξέρουν εργαζόμενοι και άνεργοι για τα μέτρα στήριξης

Τι αλλάζει από αύριο Σάββατο. Ποιοι και πότε θα λάβουν την αυξημένη ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Όλα τα μέτρα 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου εργαζόμενων και άνεργων.

Τι πρέπει να ξέρουν εργαζόμενοι και άνεργοι για τα μέτρα στήριξης

Με ένα μείγμα ενισχυμένων μέτρων, με αιχμή την αύξηση της ειδικής επιδότησης στους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εντός του Νοεμβρίου στα 800 ευρώ, επιχειρεί η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους και άνεργους, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19.

Το συνολικό κόστος των προωθούμενων μέτρων, με βάση την εξειδίκευση στην οποία προχώρησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του γενικευμένου lockdown από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εκτιμάται σε πάνω από 1,25 δισ. από τα 3,3 δισ. ευρώ του συνολικού νέου αυτού πακέτου ενίσχυσης.

Αναλυτικά, τα μέτρα που θα ισχύσουν εντός του Νοεμβρίου είναι:

- Προσωρινή αναστολή συμβάσεων σε εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Το δημόσιο καλύπτει για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αναλογικά, και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 675 εκατ. ευρώ μόνο για το Νοέμβριο, ενώ προστίθενται επιπλέον 215 εκατ. ευρώ, καθώς η ειδική αποζημίωση αυξάνεται από 534 σε 800 ευρώ.

Τα συναρμόδια υπουργεία μάλιστα, βλέποντας χθες, λίγο πριν αλλά και μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αυξημένη κινητικότητα προσλήψεων, στο σύστημα Εργάνη, έθεσαν ως προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος, ο εργαζόμενος να έχει προσληφθεί έως τις 4 Νοεμβρίου. Όπως ξεκαθάρισε, δε, η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, οι εργαζόμενοι θα λάβουν από τις 7 Νοεμβρίου έως και το τέλος του μήνα ποσό της τάξης των 640 ευρώ από το δημόσιο (αναλογικά με τα 800 ευρώ για 30 ημέρες), ενώ για την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου κατά την οποία εργάστηκαν, θα λάβουν από τον εργοδότη τους το αναλογικό ποσό, με βάση τον μισθό τους. Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί.

Οι αιτήσεις των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα γίνουν κατά τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα, με τις πληρωμές να έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου. Έτσι, για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος τεθεί σε αναστολή ολόκληρο τον μήνα και για 30 ημέρες θα λάβει 800 ευρώ, διαφορετικά θα λάβει το ποσό που αντιστοιχεί ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής, ενώ ταυτόχρονα το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων. Για παράδειγμα, αν η αναστολή διαρκέσει 30 ημέρες, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει για άλλες 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής, τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων.

Αντίστοιχα, επιχειρήσεις που πλήττονται και κλείνουν με δική τους επιλογή ή μένουν ανοικτές, μπορούν να θέσουν τμήμα ή το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή. Έτσι:

  • Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή μπαίνουν στις αναστολές συμβάσεων και δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ για 30 ημέρες.
  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θεωρούνται πληττόμενες επειδή οι ΚΑΔ τους εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Ο εργοδότης επιλέγει αν θα θέσει τμήμα ή ακόμη και το σύνολο, δηλαδή το 100% των μισθωτών του, σε αναστολή κατ' αρχάς για τον Νοέμβριο. Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα, η επιχείρηση υποβάλλει μόνο μια δήλωση αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ενώ σε περίπτωση αναστολής για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση υποβάλλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.
  • Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ.
  • Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
  • Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες. Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.
  • Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους του ΟΑΕΔ, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.
  • Εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στην κύρια κατοικία τους, αλλά και στη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Παράλληλα, ενεργά παραμένουν και τα προηγούμενα μέτρα που το οικονομικό επιτελείο έχει ρίξει στη μάχη κατά του κορωνοϊού, όπως η τηλεργασία στο 50% του αριθμού των εργαζομένων ανά επιχείρηση που θα ενταχθούν στο εργασιακό αυτό μοντέλο, υπό την προϋπόθεση ότι η ειδικότητά τους το υποστηρίζει, η συνέχιση της εφαρμογής του κυλιόμενου ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, το οποίο προσαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου τους αλλά και η συνέχιση του προγράμματος επιδοτούμενης εργασίας ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v