Βουλή: Επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Σε πέντε δόσεις η εκκαθάριση εισφορών 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών αναφέρει ο Γιάννης Βρούτσης. Γενναία μέτρα ενίσχυσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλή: Επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 2021 και εργασιακές διατάξεις συζητείται για δεύτερη ημέρα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Ναι» επι της αρχής στο πολυνομοσχέδιο λέει η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25, ενώ καταψηφίζει το ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να αναφέρεται σε τροπολογία για 800.000 ελευθερους επαγγελματίες. Όπως σημείωσε η πληρωμή των οφειλών που προέκυψαν με την εκκαθάριση των εισφορών σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλο θα γίνει σε πέντε δόσεις αντί για δύο (μέχρι 31 Μαρτίου).

Μιλώντας στην επιτροπή ο «γαλάζιος» βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος - με αφορμή κριτική για το πως θα καλυφθούν οι απώλειες στον ΟΑΕΔ από τη μείωση των εισφορών - σημείωσε πως θα υπάρξει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. «Δεν θα υπάρξει μείωση των επιδομάτων των ανέργων» υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε πως θα ενισχυθούν οι δράσεις για τη στήριξη της απασχόλησης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Θεανώ Φωτίου τόνισε πως: από τα δήθεν «μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων» το 72% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που παίρνουν από 200 έως 1000 ευρώ καθαρά θα ωφεληθεί από 2,8 έως 14 ευρώ το μήνα. Παράλληλα σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αναδρομική αύξηση του κατώτατου μισθού για όλο το 2020 και το 2021 κατά 7,5% και ουσιαστική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυρίως με τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v