Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ για τις δαπάνες υγείας στον προϋπολογισμό

Για την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι οι τακτικές δαπάνες (πλην κορονοϊού) θα αυξηθούν από τα 4.043 εκατ. ευρώ το 2020, σε 4.126 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί 131 εκατ. για τις αμοιβές του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ για τις δαπάνες υγείας στον προϋπολογισμό

Οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκαν κατά 788 εκατ. ευρώ το 2020, σε σχέση με το 2019 (αύξηση περί το 20%). Σχεδόν το σύνολο της αύξησης (786 εκατ. ευρώ) οφείλεται σε δαπάνες σχετιζόμενες με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, απαντά το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις κατηγορίες ότι στον προϋπολογισμό μειώνει τις δαπάνες υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο  επισημαίνει ότι οι δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας είχαν ήδη αυξηθεί σε 4.041 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 3.849 εκατ. ευρώ που είχαν δαπανηθεί το 2018.

Για την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι οι τακτικές δαπάνες (πλην κορονοϊού) θα αυξηθούν από τα 4.043 εκατ. ευρώ το 2020, σε 4.126 εκατ. ευρώ το 2021. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί 131 εκατ. για τις αμοιβές του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού που έχει προσληφθεί εντός του 2020 για τη διαχείριση του κορονοϊού.

Καθώς οι δαπάνες του κορονοϊού είναι έκτακτες και απρόβλεπτες, έχει προβλεφθεί επιπλέον σχετικό ειδικό αποθεματικό για τον κορονοϊό (ύψους 3 δισ. ευρώ), από όπου θα κατανεμηθούν οι πιστώσεις που θα απαιτηθούν για την Υγεία, παράλληλα με τις δαπάνες για τα οικονομικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι για τις τακτικές δαπάνες νοσοκομείων και μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, αναμένεται περαιτέρω αύξηση σε 3.488 εκατ. ευρώ το 2021, έναντι 3.153 εκατ. το 2020 και 2.923 το 2019.

Ως προς την κατανομή των δαπανών για τον κορονοϊό κατά το έτος 2020, από τα 786 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι περί τα 200 εκατ. έχουν διατεθεί για αμοιβές του έκτακτου και επικουρικού προσωπικού, 293 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ και 293 εκατ. ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και αντιδραστηρίων.

Όσον αφορά στην έκθεση «Health at a Glance: Europe 2020», την οποία επικαλείται σε ανακοινώσεις της η Αξιωματική Αντιπολίτευση, στη σελίδα 45, σημειώνεται ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν δαπάνη μόνο 273 εκατ. ευρώ, η οποία είχε ανακοινωθεί στις 29 Απριλίου 2020. Συνεπώς, τα στοιχεία καλύπτουν μόνο την αρχή της πανδημίας, η οποία, ως γνωστόν, στη χώρα μας εμφανίστηκε με καθυστέρηση και με πολύ μικρότερη ένταση. Την ίδια στιγμή έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία Σεπτεμβρίου για πολλές άλλες χώρες.

Προφανώς, η δαπάνη στην Ελλάδα έχει υπερ-τριπλασιαστεί από τον Απρίλιο έως σήμερα (από τα 273 εκατ. στα 786 εκατ. ευρώ).

Τσακαλώτος: Απροθυμία στήριξης της δημόσιας υγείας

«Το σύνολο της επιτελικής ανικανότητας της ΝΔ είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της. Η άρνηση της ΝΔ να απαντήσει στο γιατί η χώρα μας υπολείπεται σε δαπάνες Υγείας εν μέσω πανδημίας είναι αδιανόητη. Την Παρασκευή το πρωί απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση ρωτώντας την για ποιον λόγο η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση δαπανών για την Υγεία όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του ΟΟΣΑ και αν θεωρούν ότι αυτό είναι πρόβλημα».

Τα παραπάνω αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει απαντώντας σε κυβερνητικές δηλώσεις και ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για τις δαπάνες Υγείας:

«Το βράδυ της ίδιας μέρας απάντησε ο κ. Πέτσας, λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, ισχυριζόμενος ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι παλαιότερα των άλλων χωρών και ότι από τότε έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι δαπάνες.

Το πρωί του Σαββάτου του απάντησα ότι :

1. Για τις περισσότερες χώρες τα στοιχεία είχαν ληφθεί την ίδια περίοδο (Απρίλιος -Ιούνιος). Για αρκετές μάλιστα τα στοιχεία έχουν ληφθεί πριν από τα δικά μας.

2. Ακόμα και αν δεχθούμε το σύνολο των δαπανών που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει για την Υγεία, η χώρα μας θα ανέβαινε ελάχιστες θέσεις. Και θα ανέβαινε μόνο υπό την ακραία και μη ρεαλιστική υπόθεση ότι όλες αυτές χώρες που "προσπερνάμε" δεν έκαναν απολύτως τίποτα την αντίστοιχη περίοδο, δεν ξόδεψαν ούτε μισό ευρώ από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα.

3. Η απάντησή του συνιστά παραδοχή ότι έχουμε ξοδέψει σήμερα για την υγεία (κατά κεφαλήν) λιγότερα από όσα οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είχαν ξοδέψει μέχρι το καλοκαίρι.

4. Ένα πλήρως επικαιροποιημένο διάγραμμα θα είχε δυστυχώς την χώρα μας πάλι στον πάτο.

Σήμερα απάντησε για το ίδιο θέμα το Υπουργείο Οικονομικών με Δελτίο Τύπου. Περίμενα να διαβάσω μια απάντηση σε αυτά τα επιχειρήματα. Αντί αυτού είδα μια επανάληψη των επιχειρημάτων του κ. Πέτσα, σε ακόμα πιο αδύναμη μάλιστα μορφή, σαν να μην είχε μεσολαβήσει η απάντησή μας.

Πραγματικά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Η επαναλαμβανόμενη άρνηση της ΝΔ να εμπλακεί σε διάλογο; Το γεγονός ότι δηλώνει με έπαρση περήφανη για τα κατορθώματά της ακόμα και σήμερα; Η απόλυτη απροθυμία της να στηρίξει την δημόσια υγεία;

Προφανώς το σύνολο της επιτελικής ανικανότητας είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v