Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ Αθανασίου Κουτρουμάνου

Σφοδρή κριτική προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Γίνεται αναφορά σε «αδράνεια» και «απροθυμία» να παρέμβει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ Αθανασίου Κουτρουμάνου

Την εμπιστοσύνη του αίρει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αθανάσιο Κουτρουμάνο, στον οποίο ασκεί κριτική για «αδράνεια» και για «απροθυμία» να παρέμβει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εξασφαλιστεί η πολυφωνία. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν εκτενώς στην κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα η Ν. Γκαρά μίλησε για εντυπωσιακή και επικίνδυνη αδράνεια, σημειώνοντας προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ πως «είμαστε υποχρεωμένοι να άρουμε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας μιας και θεωρούμε ότι η αρχή στην οποία προεδρεύατε δεν υπηρετεί το θεσμικό της ρόλο». Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως ο κ. Κουτρουμάνος είχε εκλεγεί και με τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρα οφείλει να παραιτηθεί.

Αυτό που τονίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως: «μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, η ΝΔ δεν απολαμβάνει απλά μια μεγαλύτερη προβολή ως πρώτο κόμμα. Έχει σχεδόν αποκλειστική προβολή, σα να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα. Από τις Βουλευτικές εκλογές και μετά, σε 4 από τα 6 κανάλια η δραστηριότητα του κόμματος της συμπολίτευσης και της κυβέρνησης φτάνει αθροιστικά να καταλαμβάνει ακόμα και το 70% του χρόνου των ενημερωτικών καναλιών και των δελτίων ειδήσεων μαζί. Αυτό το στοιχείο, όπως και τα αντίστοιχα νούμερα για την προβολή των πολιτικών στελεχών των κομμάτων από τις εκλογές και μετά, δικαιώνουν από μόνα τους τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για συντριπτική μονομέρεια, για σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους (αλλά και άλλων στελεχών)».

Παράλληλα σημειώνεται από το ΣΥΡΙΖΑ πως «αυτή η πρακτική των καναλιών ήρθε λίγους μήνες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση με αφορμή την υγειονομική κρίση συνεχίζει να την τρέφει και να την επιβραβεύει. Ταυτόχρονα συντηρείται η σχέση εξάρτησης κυβέρνησης – ΜΜΕ, με τις διάσημες πλέον και εκτός συνόρων Λίστες Πέτσα». Ειδικότερα γίνεται αναφορά στα ποσά που έχουν διατεθεί και αναφέρεται από το ΣΥΡΙΖΑ πως η πρώτη «λίστα Πέτσα» ήταν 11 συν 9 εκατομμύρια, η δεύτερη λίστα ήταν 2 εκατομμύρια και η τρίτη λίστα 3 εκατομμύρια για καμπάνια ενημέρωσης αποδήμων για τις επικείμενες εκλογές. Σημειώνεται δε πως «αναμένεται λίστα Πέτσα 4…. Ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ήδη ανακοίνωσε νέα επί πληρωμή καμπάνια για εμβολιασμό».

Τέλος από την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνεται πως «η «εξαγορά ή η πελατειακή σχέση εξάρτησης» δεν ήρθε μόνο με τη μορφή ζεστού χρήματος. Απάλλαξαν τους καναλάρχες από τη φετινή πληρωμή της δόσης για την κατοχή νόμιμης τηλεοπτικής άδειας, συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων. Νομοθέτησαν να «εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 […]από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% για το φορολογικό έτος 2020 και 60% για το φορολογικό έτος 2021…Απαλλάχθηκαν οι μέτοχοι των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες».

Κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας υπήρξαν διαδοχικές κόντρες μεταξύ βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα «γαλάζιοι» βουλευτές άσκησαν κριτική στους χειρισμούς που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στα μέσα ενημέρωσης, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμμένουν στο θέμα της παραίτησης του προέδρου του ΕΣΡ.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνος σημείωσε πως «ίσως και λόγω επαγγελματικής παράδοσης και λόγω υποχρέωσης, αλλά και λόγω συνήθειας, προσπαθώ να παρακολουθώ όποιον μου απευθύνει το λόγο εις βάθος για να τον κατανοήσω πρώτα από όλα. Και βεβαίως, προσπαθώ και απόψε προσπάθησα πάρα πολύ, από ότι ελέχθη να βρω τη νομική βάση αυτών τα οποία άκουσα, διότι αν δεν βρω νομική βάση δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω έστω και μισό βήμα».

Συνέχισε λέγοντας «επομένως, όποια έκκληση μου απευθύνθηκε, να κάνω θεάρεστες κινήσεις υπέρ του πολιτεύματος, υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ του κοινού καλού, με πολύ ενδιαφέρον το άκουσα, αλλά εάν διατυπώνεται με αόριστο τρόπο του τύπου «πάρτε πρωτοβουλίες, βγέστε μπροστά, δεν είναι ουδέτερο Σώμα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, πρέπει να παίρνει θέση», φοβούμαι ότι η προτροπή είναι περίπου να χτυπήσω την πόρτα της πολιτικής για την οποία δεν έχω καμία διάθεση και δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ».

Από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης η Ελληνική Λύση είπε επίσης πως αίρει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο του ΕΣΡ. Τέλος για μόνιμη και σταθερή υποεκπροσώπηση του ΚΚΕ στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές των πανελλαδικών καναλιών μίλησε ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v