Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γρίφος με τα δάνεια 13 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα ερωτήματα που θέτουν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση από τα δάνεια 13 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Η επιδίωξη της κυβέρνησης και η αναζήτηση βιώσιμων business plans. Εμπόδιο η καθυστέρηση από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Γρίφος με τα δάνεια 13 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε ανοικτή επικοινωνία βρίσκονται κυβέρνηση και τράπεζες, με στόχο τα 13 δισ. ευρώ δανείων που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, να διοχετευθούν σε βιώσιμες και κρίσιμες για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας επενδύσεις.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις πρώιμες -λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται από την πλευρά των Ευρωπαίων για το θέμα- συζητήσεις με τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, έθεσε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας: τις επενδύσεις στις εξαγωγές, στην καινοτομία και στη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το «μπαλάκι» περνάει, πλέον, στο γήπεδο των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να καταρτίσουν αξιόπιστα, βιώσιμα και δομημένα business plans. Η υπόθεση, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή καθώς, πλην των μεγάλων εταιρειών, υπάρχει μια δυσκολία εξεύρεσης αξιοζήλευτων επενδυτικών προτάσεων από μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις. Εξάλλου, η κυβέρνηση έστειλε μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη πως αναζητούνται επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι όσες θέλουν επιδοτήσεις».

Θολό τοπίο

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, με βάση τα μηνύματα που αυτές εκπέμπουν προς τις τράπεζες, αναφέρεται ότι καλούνται να καταρτίσουν τα business plans με μειωμένη ορατότητα, καθώς δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρο τοπίο ως προς τους όρους χρηματοδότησης, εξαιτίας της αργοπορίας των Ευρωπαίων να λάβουν αποφάσεις και να συμφωνήσουν σε μια σειρά από τα βασικά προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παράμετροι που έχουν «κλειδώσει» είναι το χαμηλό επιτόκιο 1% στο κομμάτι του δανείου που θα προέρχεται από το Ταμείο και η κατανομή της χρηματοδότησης, η οποία έχει ως εξής: εφόσον το επενδυτικό πλάνο μιας επιχείρησης κριθεί βιώσιμο και πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο, θα χρηματοδοτείται 40% από τα δάνεια του Recovery Fund, 40% από τραπεζική πίστωση και 20% με ίδια μέσα.

Τα ερωτήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των επιχειρήσεων που θα επιδιώξουν να δανειστούν από τους πόρους του Ταμείου προκειμένου να επενδύσουν και των διοικήσεων των τραπεζών προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

  • Με ποιους όρους θα δίνεται το δάνειο από τη δεξαμενή των 13 δισ. ευρώ δανείων που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης;
  • Ποιοι θα είναι οι όροι της αποπληρωμής του και
  • Ποιος φορέας θα διαχειρίζεται τα 13 δισ. ευρώ των δανείων. Θα συσταθεί Ειδικός Φορέας Διαχείρισης ή τα δάνεια θα περάσουν μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v