Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΑΔΕ: Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ., ανοίγουν δύο πλατφόρμες

Μικρή παράταση και στη χρήση των Ι.Χ. για όσους σκοπεύουν να καταθέσουν πινακίδες. Θέμα ημερών η πλατφόρμα για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων και μία ακόμα που αφορά στο επίδομα θέρμανσης. Οι νέες κινήσεις της ΑΑΔΕ.

ΑΑΔΕ: Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ., ανοίγουν δύο πλατφόρμες

Δύο νέες πλατφόρμες ετοιμάζονται να ανοίξουν εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, τόσο για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων όσο και την επιδότηση θέρμανσης.

Με διατάξεις οι οποίες έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή, καθιερώνεται φέτος για πρώτη φορά η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας, με τους ιδιοκτήτες να δηλώνουν τον αριθμό πινακίδων και το σημείο ακινησίας του οχήματος και να απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας για το επόμενο έτος.

Επειδή όμως είναι δεδομένη η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας τουλάχιστον έως τις 15 Ιανουαρίου, αν όχι μέχρι το τέλος του μήνα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που σκοπεύουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους μπορούν να τις κρατήσουν λίγο παραπάνω…

Εάν μετά την ψηφιακή κατάθεση εντοπιστούν να χρησιμοποιούν το όχημα το οποίο έχουν αποσύρει θεωρητικά από την κυκλοφορία, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο 10.000 ευρώ την πρώτη φορά και 30.000 ευρώ τη δεύτερη, μαζί με αφαίρεση διπλώματος για τρία χρόνια.

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με φέτος αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, στην περίπτωση αγοράς Ι.Χ. εφαρμόζεται νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας σε συνάρτηση με τα νέα όρια ρύπων.

Φέτος τα τέλη κυκλοφορίας ενσωματώνουν για πρώτη φορά και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τα τέλη είτε με web banking είτε με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ.

Όσον αφορά στην πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των 84 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει έως το τέλος του έτους στους δικαιούχους. Για πρώτη φορά φέτος επιδοτείται εκτός από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και η χρήση φυσικού αερίου ή υγραερίου καθώς και η καύση ξύλων ή πέλετ (μόνο για ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους).

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v