Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δώρο Χριστουγέννων: Κερδισμένοι και χαμένοι της σημερινής πληρωμής

Εργοδότες και κράτος οφείλουν εντός της ημέρας να πληρώσουν 1,06 εκατομμύριο μισθωτούς. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να λάβουν ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων από τον εργοδότη τους. Αναλυτικά πώς θα γίνουν οι πληρωμές.

Δώρο Χριστουγέννων: Κερδισμένοι και χαμένοι της σημερινής πληρωμής

Δύο πληρωμές εντός της ημέρας πρέπει να αναμένουν 1.060.434 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που έχουν τεθεί σε αναστολή για κάποιο διάστημα κατά τη διάρκεια της πολύμηνης υγειονομικής κρίσης και δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων.

  • Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί από τον εργοδότη, ο οποίος οφείλει να καταβάλει το Δώρο έως τα μεσάνυχτα, με το νόμο να ορίζει ότι στη συνέχεια κι εφόσον ο εργαζόμενος κάνει καταγγελία στο ΣΕΠΕ ή στο οικείο αστυνομικό τμήμα, κινείται η διαδικασία αυτόφωρης σύλληψης και επιβολής προστίμου. Οι εργοδότες οφείλουν να καταβάλουν το Δώρο Χριστουγέννων που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους, κατά το 8μηνο Μάιος - Δεκέμβριος 2020. Το δε ποσό υπολογίζεται με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου.
  • Η δεύτερη πληρωμή, επίσης σήμερα, θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας και θα αφορά τις ημέρες αναστολής σύμβασης κατά την περίοδο 1η Μαΐου - 30 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για 1.060.434 εργαζόμενους οι οποίοι θα δουν αυτόματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την πληρωμή από το δημόσιο.
  • Μάλιστα, εφόσον βρίσκονται σε αναστολή και εντός του Δεκεμβρίου, θα υπάρξει και μια τρίτη πληρωμή, επίσης από το δημόσιο, έως το τέλος του Ιανουαρίου 2021. Αυτή θα αφορά την αναλογία Δώρου για το διάστημα αναστολής του Δεκεμβρίου (1/12 - 31/12). Η πληρωμή από το κράτος θα υπολογιστεί με βάση τις ειδικές αποζημιώσεις που ίσχυαν κατά τους επίμαχους μήνες, δηλαδή τα 534 ευρώ για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο και τα 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.

Υπάρχουν βέβαια και οι εργαζόμενοι που σήμερα θα λάβουν ολόκληρο τον λεγόμενο 13ο μισθό από τον εργοδότη τους. Πρόκειται για αυτούς τους μισθωτούς που δεν τέθηκαν σε αναστολή εργασίας κατά το επίμαχο διάστημα που προσμετράται για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων, ήτοι Μάιος - Δεκέμβριος. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που μπορεί να τέθηκαν σε αναστολή κατά τους δύο πρώτους μήνες του γενικευμένου lockdown της περασμένης Άνοιξης, δηλαδή τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, όταν η πανδημία του κορωνοϊού έκανε και στη χώρα μας την εμφάνισή της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω του διαφορετικού υπολογισμού των ποσών που αντιστοιχούν στην κρατική συμμετοχή, χαμένοι είναι όσοι μισθωτοί λαμβάνουν μισθό πάνω από τον βασικό, καθώς το Δώρο θα είναι μειωμένο. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερος είναι ο καθαρός μισθός και όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια στο Δώρο.

Στον αντίποδα, κερδισμένοι θεωρούνται οι εργαζόμενοι με ονομαστικό μισθό κάτω από τα 534, που στην πράξη εργάζονταν με μερική απασχόληση και αμείβονταν κάτω από τον κατώτατο μισθό, καθώς και οι πλήρως απασχολούμενοι, που αμείβονται με τον κατώτατο αλλά δεν είχαν παρά κάποιες μέρες ή λίγους μήνες (έναν ή δύο) αναστολή. Στους κερδισμένους πρέπει να προστεθούν και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με ονομαστικούς μισθούς έως 800 ευρώ, εφόσον έχουν αναστολή μόνο τον Νοέμβριο.

Με την ίδια διαδικασία θα πρέπει να πληρωθούν σήμερα και οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v