Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΑΔΕ: Η έκπτωση 25% στον ΦΠΑ δεν συνιστά εισόδημα

Δεν θα προκύψει φόρος από την έκπτωση 25% στον ΦΠΑ που κατέβαλαν εμπρόθεσμα εταιρείες και επαγγελματίες στο πρώτο lockdown, καθώς δεν θεωρείται εισόδημα. Τι αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος.

ΑΑΔΕ: Η έκπτωση 25% στον ΦΠΑ δεν συνιστά εισόδημα

Δεν θεωρείται εισόδημα η έκπτωση 25% την οποία κέρδισαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία και κατέβαλαν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ στη διάρκεια του πρώτου lockdown. Αυτό σημαίνει πως στο «κέρδος» αυτό επί του ΦΠΑ δεν θα προκύψει φόρος.

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ κάνει τις αναγκαίες διευκρινίσεις προκειμένου να μην υπάρξουν παρανοήσεις στη συνέχεια και ορίζει πως «η ως άνω έκπτωση (…) χορηγήθηκε με τη μορφή ευεργετήματος στο πλαίσιο αντιμετώπισης των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που συνεπάγεται η εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού Covid-19». Συνεπώς «δεν έχει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος» και «δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα / νομικές οντότητες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα) που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19».

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι για το υπόψη έκτακτο έσοδο, σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του, δεν εμπίπτει στην έννοια του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v